Сміттєвий полігон на Київщині розрісся до катастрофічних розмірів. Фото

Сміттєвий полігон на Київщині розрісся до катастрофічних розмірів. Фото

Олена Яценьо

Держекоінспекція звернулася в суд, щоб підприємство закрили

У селі Старі Петрівці Київської області площа полігону твердих побутових відходів, який експлуатується КП "Комунальник" Вишгородської міської ради, учетверо перевищила дозволену.

Про засмічення територій, не призначених для захоронення сміття, повідомив на своїй фейсбук-сторінці Андрій Мальований – голова Державної екологічної інспекції. Також посадовець додав до публікації в соцмережі фото зі сміттєвого полігону.

Як розповів Мальований, у результаті обстеження сміттєзвалища інспектори ДЕІ встановили, що площа полігону, яка становить 5 га, по факту сягає 20 га через незаконно використовувані землі. Окрім того, зафіксовано низку порушень правил експлуатації.

Держекоінспекція оцінила завдані збитки в суму близько 55 млн грн. За фактом засмічення непризначених для захоронення земель порушили два кримінальних провадження.

ДЕІ також звернулась до Господарського cуду міста Києва з позовом щодо примусового стягнення збитків і до Київського окружного адміністративного суду з вимогою припинити діяльність КП "Комунальник".

За словами очільника ДЕІ, випадки такого масштабного засмічення території в Україні зовсім непоодинокі.

"Близько третини всіх полігонів працюють із недотриманням екологічних вимог. За вісім місяців 2021 року Держекоінспекція виявила найбільше порушень саме у сфері поводження з відходами – понад 10 тисяч. Це більше, ніж за весь минулий рік", — наголосив Мальований.

Одна з основних причин недосконалості сфери поводження зі сміттям – небажання громад розвивати інфраструктуру.

"Вони не розробляють Схеми санітарного очищення, чим не закріплюють чіткі правила управління відходами. Нерідко це призводить до визначення перевізника з порушеннями, тож вивезенням сміття займаються недобросовісні компанії. Вони вивозять його на вільні земельні ділянки, утворюючи мережу несанкціонованих сміттєзвалищ", — пояснив чиновник.

Саме тому фахівці ДЕІ сприяють посиленню відповідальності за такі порушення.

"Зокрема, підготували та сприяли затвердженню змін до методики щодо розрахунку збитків за забруднення земельних ресурсів. Також спільно з фахівцями Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів спеціалісти інспекції готують проєкт змін до КУпАП щодо підвищення адмінштрафів. Санкція за порушення вимог щодо поводження з відходами зросте приблизно втричі (з 850 до щонайменше 2550 гривень для посадових осіб). Громади мають розуміти, що в разі бездіяльності змушені будуть витрачати місцеві бюджети на сплату збитків і штрафів, замість вкласти їх у сміттєпереробні заводи чи пункти сортування", – зазначив голова Держекоінспекції.

Мальований також додав, що європейський досвід поводження з відходами базується на принципі мінімізації сміття шляхом зменшення його продукування, повторного використання, перероблення.

"Таку практику в Україні має бути впроваджено після ухвалення законопроєкту № 2207-1-д "Про управління відходами". Він вводить ієрархію поводження зі сміттям, відповідальність виробника за утворені відходи тощо. Та головне – він передбачає залучення бізнесу до розвитку місцевої "сміттєвої" інфраструктури, – зазначив голова ДЕІ. – Це дасть змогу допомогти місцевим громадам налагодити ефективну систему управління відходами. Сподіваюся, що законопроєкт буде ухвалений у другому читанні вже найближчим часом, і Україна перейде на шлях сталого поводження з відходами".

Раніше ЕкоПолітика писала, що головне сміттєзвалище Києва тимчасово припинило роботу через розслідування співробітниками Служби безпеки України екоциду.

Читайте також
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада
У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод

На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття
На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття

Це несе загрозу для довкілля та здоров’я мешканців громади

На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища
На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища

Ризик забруднення навколишніх територій від звалища існує вже 50 років