"В ім'я Тиси": з’явилася українська версія фільму про сміттєву проблему на Закарпатті

"В ім'я Тиси": з’явилася українська версія фільму про сміттєву проблему на Закарпатті

Олекса Франко

Документалку про річку переглянув майже 1 млн людей

Документальний фільм про забруднену річку Тису та проблему відходів на Закарпатті з'явився в українському перекладі.

Стрічку "В ім’я Тиси" оприлюднив на своєму YouTube-каналі угорець з українським корінням Димитрій Лящук. Він виступив режисером, сценаристом, оператором і монтажером.

Події фільму розгортаються в чотирьох країнах: Україні, Угорщині, Румунії та Сербії. Закарпатське місто Берегово відіграє в ньому чималу роль.

В описі до фільму йдеться про те, що засміченість річок і потреба в якомога швидшому розв'язанні цієї проблеми сьогодні стає дедалі терміновішим завданням. Забруднення Тиси пластиковими відходами нищить живу природу річки та спаплюжує її береги. Закарпатські екоактивісти Віктор Бучинський та Бейла Франц заради того, щоб трохи зменшити проблему зі сміттям, відкрили невеличкий, але ефективний двір, де вони сортують відходи. Режисер фільму особисто був свідком їхніх нелегких буднів.

В Угорщині документалка вийде на телеекрани 5 червня на угорському національному телеканалі "М5". Творці фільму висловлюють сподівання, що стрічка з'явиться й на українських телеканалах.

Зазначається, що фільм отримав шалену популярність в Угорщині та всій Західній Європі. У соціальній мережі Facebook і на YouTube фільм в оригіналі (угорською мовою) вже переглянуло більш ніж 800 тисяч людей. Також доступні титри англійською, німецькою, українською, російською, румунською, словацькою та сербською мовами.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що в січні-лютому 2021 року тисячі тонн пластику, скла та інших відходів паводковою хвилею річки Тиси віднесло в сусідню Угорщину. У березні річка Тиса забруднилася ще більше й угорські дипломати почали скаржитися на ситуацію із засміченою водоймою Україні.

Напередодні міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський дав низку доручень керівникам відповідних органів провести детальне обстеження водних об'єктів і прилеглих територій річки Тиси.

Також вдалося з'ясувати, що лише 20% сміття, яке річкою Тиса потрапило в Угорщину, має українське походження.

Читайте також
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років

У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною
У Сумах виявили забруднення річки Псел, яка вкрилася білою піною

Забруднення міг спричинити скид недостатньо очищених стічних вод