У зоні відчуження ЧАЕС незаконно вирубали сотні вікових сосен на 120 млн грн  shutterstock

У зоні відчуження ЧАЕС незаконно вирубали сотні вікових сосен на 120 млн грн 

Ганна Велика

Загальна сума збитків, виявлених аудиторами у ДСП “Північна Пуща”, сягнула приголомшливої цифри у 264 млн грн

Державні аудитори перевірили діяльність Державного спеціалізованого підприємства “Північна Пуща”, що перебуває у сфері управління Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та викрили ряд серйозних порушень, серед яких протиправне знесення сторічних дерев на 120 млн грн під виглядом “санітарних рубок”.

Про це повідомила пресслужба Північного офісу Держаудитслужби.

Перевіряльники встановили, що на площі 29,4 га ДСП “Північна Пуща” проводилися суцільні “санітарні рубки” без застосування процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), що є порушенням законодавства. Така експертиза можливих наслідків для екосистеми мала проводитися перед початком робіт в обов’язковому порядку. Збитки від неправомірної рубки дерев склали 4,7 млн грн.

Пізніше на території одного з лісництв, яке входить до ДСП “Північна Пуща”, аудитори виявили у рази більшу неправомірну вирубку лісу. Вони зафіксували сотні зрізаних вікових сосен. За попередньою оцінкою, правопорушники у цьому лісництві завдали державі збитків на суму 114 млн грн.

Фахівці Держаудитслужби також з’ясували, що через неефективне управління підприємство потерпає від хронічного недофінансування, більшість активів “Північної Пущі” списані або втрачені, а укладання невигідних контрактів призвело до багатомільйонних збитків. Підприємство має велику заборгованість по зарплатах для працівників, але це не завадило ДСП збільшити витрати на надмірні надбавки керівництву.

Аудитори пообіцяли передати правоохоронним органам матеріали за результатами  перевірки для подальшого відшкодування заподіяних збитків та притягнення винних до відповідальності.

У лютому ЕкоПолітика повідомляла, що екопрокуратура розслідує вирубку 200 віковічних дубів у Чорнобильському заповіднику, до якої можуть бути причетні чиновники з держпідприємства “Північна Пуща”.

У березні ми розповідали, що рейдова група під час першої позапланової перевірки Чорнобильської зони виявила понад 500 пнів зрізаних дерев та розорювання земель для сільськогосподарських робіт у радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

У квітні ЕкоПолітика інформувала про виявлення 12 незаконних рубок лісу у Чорнобильській зоні.

Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн
Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років