Зрубані дерева та нові поля: зʼявилися результати першої перевірки Чорнобильської зони

Зрубані дерева та нові поля: зʼявилися результати першої перевірки Чорнобильської зони

Катерина Бєлоусова

Матеріали перевірки направили в правоохоронні органи

Рейдова група під час першої позапланової перевірки Чорнобильської зони виявила понад 500 пнів зрізаних дерев та розорювання земель для сільськогосподарських робіт у радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Група складалася з екоінспекторів та працівників держпідприємства "Ліси України", повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що перевірку проводили в рамках діяльності Міжвідомчої робочої групи, створеної за дорученням міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця при Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

“Насамперед, виявлено незаконні рубки – всього понад 500 пнів зрізаних дерев. Клейма відводу та контролю на пнях та власне продукція зрізаних дерев на місці відсутні. Держекоінспекція розрахувала розмір шкоди, матеріали направила в правоохоронні органи”, – розповіли екоінспектори.

Також під час перевірки виявили розорювання земель для культивації, сінокосіння та вирощування сільськогосподарських культур. Керівництву Чорнобильського заповідника видали припис щодо усунення порушень.

У пресслужбі розповіли, що наприкінці 2023 року на території Чорнобильського заповідника виявили нелегальну вирубку лісу та спроби вивезти деревину без відповідних документів за межі зони. За фактом цього правопорушення відкрито кримінальну справу. Це стало передумовою створення Міжвідомчої робочої групи.

Нагадаємо, у Чорнобильській зоні відчуження створили 32 мобільні рейдові групи, які виявлятимуть порушення природоохоронного законодавства, зокрема полювання, вирубки, розорювання земель для сільськогосподарських потреб, вилов риби тощо.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Спеціалізована екологічна прокуратура досягла певних результатів у розслідуванні вирубки понад 200 віковічних дубів у гаю Чорнобильського заповідника. 

Читайте також
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України