В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів shutterstock

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Олександр Побел

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Чорнобильській зоні виявили 12 незаконних рубок лісу, площа яких склала понад 700 кубічних метрів. Орієнтовні збитки сягають 70 млн грн.

Про це повідомила народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк.

Вона розповіла, що у зв’язку з незаконною вирубкою у Чорнобильському заповіднику 185 столітніх дубів, яка відбулась в грудні минулого року, в зону відчуження були проведені рейди моніторингових груп. До її складу увійшла і Василевська-Смаглюк.

За інформацією нардепки, співробітники поліції перешкоджали проводити перевірку лісу. Зокрема вони вилучили дрони, завдяки яким планувалось зробити оцінку масштабів рубки з висоти. На деякі незаконні рубки правоохоронці відмовлялися приїздити та фіксувати їх.

"За 18 рейдів було виявлено 12 незаконних рубок на територіях населених пунктів Чорнобиль, Корогод, Замостя (збитки у понад 23 млн грн), Луб'янка (збитки в 12,2 млн грн), Медвин (14,4 млн грн) і так далі. Є ділянки, де масштаби рубок перевищують 1 гектар", – повідомила Василевська-Смаглюк.

Точну суму завданих збитків інспектори встановити не можуть, тому що на зазначених територіях можуть бути міни.

"Загалом, орієнтовні збитки тільки з тих ділянок, які вдалось зафіксувати, сягають 70 мільйонів гривень. Орієнтовна маса зрубаних дубів, сосен, вільх, акацій перевищує 700 куб.м., або 17 залізничних вагонів!", – наголосила Василевська-Смаглюк.

Нардепка зробила припущення, що оскільки за один місяць таких незаконних рубок були завдані збитки на суму 70 млн грн, то за рік така сума може сягати близько 1 млрд грн або навіть більше.

Василевська-Смаглюк повідомила, що в Державному агентстві з управління зоною відчуження (ДАЗВ) у незаконних рубках звинувачують військовослужбовців.

"Але це брехня! Всі дерева зрізані професійно, про що свідчить висота пня, підпил та основний різ. І підозри, які вже вручені за злочин, скоєний під Новий рік, свідчать: військові тут ні до чого… Судячи з переліку підозрюваних, група могла діяти у змові, і тут не обійшлось би без керівництва Держагентства з управління зоною відчуження, правоохоронців та бізнесменів", – запевняє нардепка.

Василевська-Смаглюк пов’язує незаконні рубки у Чорнобильській зоні з міністром захисту довкілля та природних ресурсів Русланом Стрільцем. Вона повідомила, що він, незадовго до виявлення фактів нищення лісу, намагався влаштувати на посаду голови ДАЗВ колегу по минулій роботі Андрія Тимчука.

Останній працює в зазначеному агентстві та начебто "розставляє своїх людей по підприємствах ДАЗВ". За словами Василевської-Смаглюк, керівник ДП "Північна пуща", який організував вирубку 185 столітніх дубів, теж ставленик Тимчука.

За результатами перевірок незаконних рубок нардепка звернулась до Офісу генерального прокурора та повідомила про виявлені факти порушення природоохоронного законодавства.

Як писала раніше ЕкоПолітика, Державне бюро розслідувань викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди