Екопрокуратура розслідує вирубку 200 віковічних дубів у Чорнобильському заповіднику

Екопрокуратура розслідує вирубку 200 віковічних дубів у Чорнобильському заповіднику

Катерина Бєлоусова

Розмір збитків сягнув 50 мільйонів гривень

Спеціалізована екологічна прокуратура досягла певних результатів у розслідуванні вирубки понад 200 віковічних дубів у гаю Чорнобильського заповідника. 

Ймовірно, до вирубки можуть бути причетні чиновники з держпідприємства “Північна пуща”, яке входить до Державного агентства з управління зоною відчуження, повідомляє народна депутатка з фракції “Слуга народу” Ольга Василевська-Смаглюк у Facebook.

Вона розповіла, що вирубку виявили наприкінці 2023 року. Зловмисники вивезли у невідомому напрямку високовартісні дерева, залишивши у гаю лише пні діаметром до 1,5 м. Розмір збитків можна оцінити на близько 50 мільйонів гривень.

“На цей гай не “підіймалась рука” навіть найбільш “зашкварних” керівників цього "королівства в королівстві". Аж поки не прийшли ті, хто взагалі не розуміється на управлінні цим господарством, ті, хто готовий задля заробітку знищити все на своєму шляху”, – сказала Василевська-Смаглюк.

Нардепка звернула увагу на необхідність перегляду структури ДАЗВ, зокрема доцільність роботи численних підприємств всередині Агентства, які не виконують покладених на них функцій.

“Розслідування триває. Сподіваюсь, винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності”, – додала вона.

Нагадаємо, на Житомирщині прикордонники викрили водія вантажівки, який намагався вивезти 3 тонни кори дерев з Чорнобильської зони безумовного відселення. Він планував продати кору у Києві, як декоративний елемент для ландшафтного дизайну.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Житомирщині у Народицькій громаді селищна рада незаконно надала в оренду 1437 гектарів землі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, тобто радіоактивного забруднення, для вирощування зернових культур.

Читайте також
Нацбанк випустив нову ювілейну монету "Лелека чорний"
Нацбанк випустив нову ювілейну монету "Лелека чорний"

Це четверта монета з серії, яка присвячена відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника

Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України