У ЗМІ спростували, що російські мародери вкрали найбільшу СЕС в Україні Energy Ukraine

У ЗМІ спростували, що російські мародери вкрали найбільшу СЕС в Україні

Олена Яценьо

Ідеться про СЕС Тоkmak Solar Energy

Інформація про те, що російські окупанти демонтували й вкрали найбільшу в Україні сонячну електростанцію, розташовану біля міста Токмак у Запорізькій області, не відповідає дійсності.

Про це з посиланням на співробітника, який має стосунок до компанії Тоkmak Solar Energy, повідомляє "Термінал".

Зазначимо, що напередодні низка ЗМІ, посилаючись на повідомлення місцевих жителів, поширила інформацію про те, що російські війська протягом тривалого часу демонтували та вкрали сонячну електростанцію поблизу окупованого Токмака, що на Запоріжжі.

Ідеться про СЕС Тоkmak Solar Energy — найбільшу сонячну електростанцію в Україні. Її площа сягає 96 гектарів, що дорівнює приблизно 100 футбольним полям. Потужність станції становить 50 мегаватів.

Станцію ввели в експлуатацію у 2018 році для забезпечення електроенергією шести районів Запорізької області, зокрема й курортів на узбережжі Азовського моря.

Інвестували проєкт будівництва електростанції інвестиційна компанія Astra Capital Group (Україна) в партнерстві з державним "Укргазбанком".

Додамо, що підтвердження або спростування інформації про розграбування СЕС почали шукати на супутникових знімках. Зокрема, на порталі Reddit з’явився допис із фотографіями сонячної електростанції. На фото видно, як кілька ділянок станції стали світлішими, проте невідомо, з якого джерела взято ці знімки.

На останніх супутникових знімках Maxar, зроблених два дні тому, можна побачити, що сонячні панелі досі на місці. Принаймні впізнавана форма електростанції залишається цілісною.

Тому поки що не можна певно стверджувати про викрадення або пошкодження сонячних панелей станції. Утім, варто зауважити, що з неї можуть вивозити інше обладнання, і візуально на супутникових знімках цього не буде видно.

Нагадаємо, що видання The Washington Post повідомило про те, що російські окупанти розграбували та знищили обладнання з Чорнобильської АЕС на 135 млн доларів. Деяке обладнання, яке відстежили завдяки GPS-трекерам, нині в Білорусі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в місті Мерефа, що за 30 кілометрів від Харкова, російські війська ракетним ударом проти ночі 28 травня знищили сонячну піделектростанцію.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину