У Вінниці за якістю повітря почав стежити технічний виш Віталій Мокін / Faceboo

У Вінниці за якістю повітря почав стежити технічний виш

Олена Яценьо

Результати спостережень доступні онлайн для всіх охочих дізнатися про якість атмосферного повітря

На базі Вінницького національного технічного університету запрацювала станція моніторингу повітря Air Fresh Max Environment OS, яка щохвилини відправляє на сервер дані за 12 показниками.

Моніторинговий пункт розташований за адресою факультету комп'ютерних систем і автоматики ВНТУ. Результати спостережень доступні онлайн для будь-кого, повідомив у фейсбуці завідувач кафедри системного аналізу, комп’ютерного моніторингу та інженерної графіки (САКМІГ), доктор технічних наук, професор Віталій Мокін.

На сервер надходять дані за такими показниками: концентрація пилу розміром 1, 2.5 і 10 мкм (PM1, PM2.5, PM10), діоксид азоту (NO2), монооксид вуглецю (CO), діоксид вуглецю (CO2), озон (O3), формальдегід, леткі органічні речовини, температура, вологість, атмосферний тиск.

Водночас на сайті автоматично визначається індекс якості повітря (AQI) за загальноприйнятою у світі методикою.

"Станція не просто здійснює вимірювання, а й всі ці дані дає змогу запускати в мережу університету. Далі студенти з різних лабораторій можуть мати прямий доступ до них. Вони збирають систему "розумний будинок", клімат-контроль. Для її забезпечення треба знати температуру за вікном", – розповів Мокін.

Тож тепер студенти та аспіранти зможуть використовувати прямий доступ до пристрою та його даних під час занять з інтелектуального аналізу і прогнозування даних, створення інформаційних систем на базі технології "Інтернет речей", робототехніки тощо.

Встановленню станції передувало підписання Меморандуму між ВНТУ та громадською організацією "Фрі Ардуіно", яка впроваджує Українську мережу громадського моніторингу якості повітря "Eco City" (EcoCity) та проєкт "Чисте повітря для України".

Пристрій був придбаний за спонсорські кошти, завдяки сприянню одночасно трьох кафедр (САІТ – системного аналізу та інформаційних технологій, АІІТ – автоматизації та інтелектуальних інформаційних технологій, КСУ – комп’ютерних систем управління).

Нагадаємо, що у Вінницькій області на території Теплицької територіальної громади, що в Гайсинському районі, запрацює сучасний сміттєпереробний завод.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Вінниця стане першим містом в Україні, де вироблятимуть "зелений" водень. Проєкт реалізує міжнародна група компаній KNESS.

Читайте також