Вінниця стане першим містом в Україні, де вироблятимуть "зелений" водень

Вінниця стане першим містом в Україні, де вироблятимуть "зелений" водень

Олена Яценьо

Це дієве рішення для декарбонізації найбільш енергозатратних галузей важкої промисловості

Першим містом в Україні, де розпочнуть промислове виробництво "зеленого" водню, стане Вінниця.

Проєкт реалізує міжнародна група компаній KNESS. Як повідомив у Facebook заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний, міськрада надала компанії-виробнику містобудівні умови та обмеження на будівництво демонстраційно-дослідного майданчика з виробництва "зеленого" водню (добутого за допомогою відновлюваної енергії).

"Вінниця стане першим містом в Україні, де будуть практично відпрацьовані моделі промислового виробництва "зеленого" водню для широкої сфери застосування", — написав заступник мера Вінниці в соцмережі.

За його словами, Водневий майданчик буде розташований на вулиці Енергетичній.

Там відпрацьовуватимуть дві технології виробництва водню, одна з яких є унікальною розробкою науково-дослідного центру KNESS RnD Center.

"Цей об’єкт відкриває місту абсолютно нові можливості для інвестицій. Розробка конкурентоздатної технології виробництва водню, відпрацьована на реальних умовах, — це дієве рішення для декарбонізації найбільш енергозатратних галузей важкої промисловості, створення умов для розвитку екологічної транспортної системи (наприклад, водневий муніципальний транспорт) та системи сезонного акумулювання енергії, що є однією з найважливіших ланок у переході країни на чисті джерела енергії", — додав посадовець.

Зі свого боку керівник проєкту Андрій Бондар вказав на те, що водень - це саме та “необхідна ланка” в переході на відновлювані джерела енергії, якої досі не вистачало.

“Водень — це реальна економічно обґрунтована можливість сезонного акумулювання енергії <...> Водневий майданчик дасть змогу дізнатися об’єктивну вартість технології генерації водню у промисловому масштабі, відпрацювати дослідну установку, оптимізувати її в реальних умовах”, — прокоментував він.

Зазначимо, що дослідні установки з генерації водню створюються відповідно до чинних в Україні міждержавних стандартів і відповідають усім вимогам безпеки та захисту здоров’я.

Довідка. KNESS — це українська група компаній міжнародного рівня, яка розробляє технології та втілює проєкти традиційної та відновлюваної енергетики. З 2012 року основний вектор діяльності - комплексна реалізація проєктів сонячної енергетики. У лютому 2019 року група запустила перше в Україні промислове виробництво сонячних панелей KNESS PV.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міністерство енергетики України приєдналося до Європейського альянсу з чистого водню (European Clean Hydrogen Alliance).

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон