На Вінниччині збудують сучасний завод із переробки сміття на біогаз shutterstock

На Вінниччині збудують сучасний завод із переробки сміття на біогаз

Олена Яценьо

Нині він перебуває на стаді розроблення та проєктування

На території Теплицької територіальної громади, що в Гайсинському районі, запрацює сучасний сміттєпереробний завод.

Яка специфіка роботи підприємства та коли воно запрацює – дізналося видання "Вінниця.інфо".

Будівництвом та подальшою експлуатацією заводу займеться ТОВ "Німецько-українське підприємство "Браун Індастріал Технолоджі (БІТ)" спільно із місцевим комунальним підприємством "Житлокомунсервіс-Т".

У будівництво заводу інвестор вклав 140 млн грн. Ще 60 млн грн – частка комунального підприємства.

Зазначається, що засноване місяць тому підприємство "Теплицький завод із переробки відходів" майже повністю перероблюватиме всі відходи. Завод працюватиме за передовою технологією в галузі переробки відходів і альтернативної енергетики, тож інертні залишки, які підлягатимуть захороненню, становитимуть тільки 2-8%.

Заступник директора ТОВ "Німецько-українське підприємство "БІТ"" Володимир Ткачук детально розповів про поводження з відходами на майбутньому заводі.

"Відходи, які підлягають вторинній переробці, сортуватимуть та реалізовуватимуть за ринковими цінами. Тверді органічні побутові відходи, що розкладаються, використовуватимуть для виробництва біогазу. Залишок від процесу переробки органічних відходів – органічне добриво біогумус – використовуватимуть в аграрному секторі, реалізовуватимуть на внутрішньому ринку та на експорт. Полімерні відходи, які не сортують, також перероблятимуть", — зазначив Ткачук.

За його словами, для переробки останніх використовуватимуть термоліз, розпад хімічних сполук під впливом температур. У процесі отримуватимуть так званий піролізний віск. Як пояснив Ткачук, фактично це пічне паливо, яке можна використовувати для котелень.

"У нас є можливість експортувати це пічне паливо на нафтопереробні заводи Європи, але з огляду на вартість енергоносіїв більшість громад сьогодні виявляють бажання переобладнати свої котельні й використовувати таке пічне паливо", — уточнив заступник директора ТОВ "Німецько-українське підприємство "БІТ"".

Окрім того, він наголосив, що всі технології, які будуть застосовувати, сертифіковані Європейським Союзом. "У Європі збудовано дуже багато таких заводів. Модель, яку ми пропонуємо, повністю відпрацьовано в Європі", — запевнив Ткачук.

Поруч із заводом інвестор має намір тепличне господарство, сушки для аграрної продукції, сушку для деревини, зокрема для твердих порід дерев.

Повідомляється, що завод побудують за 12 км від Теплика, неподалік села Россоша, на території колишнього тваринницького комплексу, який демонтували ще на початку 2000-х років.

Нині сміттєпереробний завод перебуває на стаді розроблення та проєктування. Його запустять не раніше ніж за півтора-два роки.

Як писала ЕкоПолітика раніше, Вінниця стане першим містом в Україні, де розпочнуть промислове виробництво "зеленого" водню.

Читайте також