У Вінниці підприємства масово переходять на власну зелену генерацію

У Вінниці підприємства масово переходять на власну зелену генерацію

Катерина Бєлоусова

СЕС на підприємствах дозволяють зменшити споживання з централізованих мереж на 5-50%

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт сонячних електростанцій для власних потреб, що забезпечило зеленою енергією близько 10% споживання.

Такого результату вдалося досягнути завдяки міській програмі підтримки мікро–, малого та середнього бізнесу, розповів Укрінформу заступник вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Він підкреслив, що Вінниця стала першою громадою в Україні, яка прийняла Європейський зелений курс. Серед іншого, програма передбачає наявність зеленої складової у кінцевій продукції підприємств, наприклад енергії з ВДЕ.

Очеретний розповів, що у Вінниці запровадили власні стимули для виробників, які встановлюють сонячні електростанції. Так у квітні 2023 року запустили міську програму компенсацій для бізнесу за встановлення обладнання з виробництва електроенергії з ВДЕ. Для її реалізації з бюджету виділили 10 млн грн.

“Вінницька міська громада стала єдиною в Україні, де стимулюють перехід бізнесу на зелену енергетику у такий спосіб. На ці потреби спрямовуються 30% від сплачених підприємством податків до бюджету громади, але не більше фактичних витрат на придбання альтернативних джерел енергопостачання. Верхню планку компенсації ми обмежили мільйоном гривень, – сказав посадовець. – Розраховуємо, що вони [підприємства] використають їх на реінвестування свого виробничого процесу”.

Він додав, що програма також буде діяти у першому кварталі 2024 року. Ймовірно, її продовжать і на весь рік.

За його словами, програмою вже скористалися 7 підприємств, а ще 10 – планують взяти участь. Адже це дозволяє підготуватися до ймовірних блекаутів, економити кошти на оплаті зростаючих тарифів за електроенергію та дбати про довкілля. У громаді вже близько 40 компаній встановили СЕС для власних потреб.

Також СЕС встановили два релокованих підприємства за грантові кошти європейських партнерів. 

Очеретний зазначив, що дахові СЕС на підприємствах дозволяють зменшити споживання з централізованих мереж на 5-50%. Наприклад, вінницький молокозавод у 2023 році встановив СЕС загальною потужністю 588,6 кВт, яка повністю забезпечує роботу адмінкорпусу. Також підприємство планує побудувати та запустити другу чергу на 250 кВт у 2024 році.

"Можна сказати, що 2023 рік в нашій громаді став переломним стосовно відновлювальних джерел енергії”, – сказав він.

Очеретний підкреслив, що наразі реалізація проєктів зі встановлення СЕС призупинилася через проблеми із перевезенням вантажів на українсько-польському кордоні.

Нагадаємо, у Вінниці на підприємстві “Панда” ТМ "Караван" з виробництва газованих напоїв встановили дахову та наземну сонячну електростанцію на 1230 кВт.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Вінниці на даху трамвайного депо встановили сонячну електростанцію потужністю 100 кВт.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів