У світі відзначають День вітру: 10 міфів про вітрову енергетику  Shutterstock

У світі відзначають День вітру: 10 міфів про вітрову енергетику

Олекса Франко

З 2011 року Україна стала офіційним учасником цього заходу

Щороку 15 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день вітру (Global Wind Day).

ЕкоПолітика пропонує ознайомитися з історією та традиціями свята, а також позбутися стереотипів про вітрові електростанції.

Ініціаторами створення Дня вітру стали Європейська асоціація вітроенергетики та Всесвітня рада енергії вітру. Це досить молоде свято: історично воно починалося як європейське у 2007 році, але вже у 2009 отримало статус всесвітнього – до святкування приєдналося понад 30 країн.

Мета проведення Дня вітру – це підвищення розуміння суспільства потенціалу та невичерпності вітрових ресурсів і позитивних ефектів, які дає використання відновлюваних джерел енергії.

На думку експертів, розвиток вітрової енергії допоможе розв'язати низку проблем не тільки енергетичного, але й економічного, а також екологічного характеру. Зокрема, активна робота в цьому напрямі може привести до скорочення величезних сум, які щорічно вкладаються в енергетику. У результаті не буде так гостро стояти проблема обмеженості ресурсів викопного палива, світ зможе подолати кризу глобальної зміни клімату.

Нині головними лідерами з потужності введених в експлуатацію ВЕС є Китай, США, Німеччина та Іспанія.

Цього дня в різних країнах світу проводяться численні заходи, що пропагують вітер як екологічно чисте й відновлювальне джерело енергії. Кожен охочий може відвідати вітроелектростанцію, зустрітися з експертами, відвідати різноманітні заходи, присвячені цій технології та знайти для себе відповідь на всі питання, що пов’язані із сучасною вітроенергетикою.

Вітрова енергетика в Україні

Починаючи з 2011 року Україна стала офіційним учасником цього заходу. В Україні ініціатором і координатором Міжнародного дня вітру виступає Українська вітроенергетична асоціація.

Зазначається, що Україна є тією країною Чорноморського регіону, яка має значний технічний потенціал із розвитку офшорної вітроенергетики, використання якого максимально розкриє як вітровий потенціал, так і загалом потужність відновлюваних джерел енергії країни.

За результатами Світового банку, технічний потенціал офшорної вітроенергетики в країнах Чорного моря сягає 435 ГВт, з яких половина випадає саме на морську територію України.

Технічний потенціал офшорної вітроенергетики на мілководді України також є не менш перспективним – майже 250 ГВт, реалізація яких до того ж сприяє відкриттю ще й ринку “зеленого” водню в Україні. Проте і запуск ринку офшорної вітроенергетики, і “зеленого” водню в Україні потребує внесення значних змін до чинного та створення нового законодавства.

10 міфів про вітрові електростанції

Попри те, що з кожним роком енергія вітру використовується все масштабніше, досі живуть численні міфи про вітроелектростанції.

Про 10 найбільш поширених міфів, пов’язаних із вітровою енергією, пише Organic.ua із посиланням на сайт американського наукового проєкту Buckeye Wind Project.

1. Вітрова енергія дорога

Вітрова енергія конкурентоспроможна в регіонах зі швидкістю вітру від помірної до високої. Враховуючи той факт, що у процесі виробництва вітрової енергії немає палива, вона не зростає в ціні разом із ним. Немає витрат на закупівлю і доставку сировини, на зменшення забруднення довкілля.

Крім того, вартість вітрової енергії щороку зменшується завдяки новим технологіям, на відміну від енергії, яку виробляють електростанції, що працюють на вугіллі чи урані.

2. Джерела енергії вітру ненадійні й повинні "перестраховуватися" традиційними джерелами

Кількість енергії вітру, яку вироблять ВЕС, змінна через погодні умови. Проте це не означає, що вітряні станції ненадійні. На відміну від сучасних електростанцій, вітряна ферма може працювати безперебійно навіть у разі поломки на одній із вітряних турбін, адже решта турбін працюватимуть.

3. Вітрові турбіни працюють упродовж нетривалого часу

На повну потужність вітряна ферма може працювати лише 10% свого часу, незважаючи на те, що їх будують у районах, де зазвичай вітряно. Проте вітрові турбіни виробляють електричну енергію більшість часу своєї роботи (65-80%), хоча кількість вихідної енергії може змінюватись.

Жодна з електростанцій не виробляє енергії на 100% заявленої потужності 100% свого часу. До того ж електростанції часто закривають на ремонт і технічне переоснащення.

4. Вітер дає мало енергії

Одна типова двомегаватна турбіна виробляє електричну енергію для 600-800 домівок. А з використанням нових технологій ця цифра може зрости.

5. Вітрові турбіни неефективні

Вітрові турбіни ефективні, і щоб це довести, можна підрахувати "енергетичну окупність" цієї технології – проміжок часу, за який виробляється певна кількість енергії. Вітрові станції, згідно з дослідженнями американських науковців з університету Вілсон-Медісон, виробляють у 17-40 разів більше енергії, аніж споживають за той самий час. Звичайні атомні електростанції – лише у 16 разів.

6. Вітрові станції мають жахливий вигляд

Численні фотографії вітрових станцій доводять, що турбіни можуть гармонійно вписуватись у пейзаж.

7. Вітряні турбіни дуже шумні

Нові інженерні рішення в конструкціях вітрових турбін допомогли подолати проблему шумності. Зокрема, аеродинамічний шум зменшили завдяки варіюванню товщини лопатей турбін і їх орієнтації щодо напрямку вітру. Шум, який видають турбіни, на відстані 250 м не перевищує шуму від роботи звичайного холодильника.

8. Вітряні електростанції істотно зменшують вартість сусідньої нерухомості

На вартість нерухомості впливають багато чинників, і наявність вітрової станції поблизу не є вирішальним фактором у цьому питанні. До того ж у майбутньому за дефіциту традиційних джерел енергії таке сусідство може тільки підвищити ціну маєтку або землі.

9. Вітряні турбіни небезпечні для людей і тварин

Енергія вітру не пов’язана з викидами шкідливих газів в атмосферу, забрудненням води чи землі відходами. За 25 років існування не було зафіксовано жодного нещасного випадку, пов’язаного з роботою вітрових турбін.

Також побутує думка про виникнення шкідливого для людських вух інфразвуку під час роботи турбін. Проте вчені запевняють, що рівень інфразвуку дуже незначний і не становить жодної небезпеки.

10. Миготіння вітряних турбін негативно впливає на здоров’я людини

Проблему з тінню, яку відкидають турбіни, та її миготінням можна легко розв'язати прорахувавши розташування вітряної станції до населених пунктів.

Зазначимо, що 15 червня 2021 року Українська вітроенергетична асоціація та Турецька асоціація з офшорної вітроенергетики проведуть спільний міжнародний вебінар “Офшорні вітроелектростанції в Чорному морі: Туреччина та Україна”.

Нагадаємо також, що Європейська бізнес-асоціація закликала Верховну Раду не створювати перешкод для вітрової енергетики.

Раніше ЕкоПолітика писала, що на Одещині запрацювала Дністровська вітроелектростанція. Другу чергу ВЕС потужністю 60,05 МВт планують побудувати в першому кварталі 2022 року.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни