Бізнес закликав Раду не створювати перешкод для вітрової енергетики shutterstock

Бізнес закликав Раду не створювати перешкод для вітрової енергетики

Олекса Франко

Бізнес-спільнота наполягає на внесенні правок у законопроєкт щодо захисту диких тварин

Європейська бізнес-асоціація (EBA) закликала парламент ґрунтовно доопрацювати законопроєкт № 5342 щодо захисту диких тварин під час роботи вітрових електростанцій (ВЕС). Документ винесли на розгляд екокомітету ВРУ 2 червня.

Ухвалення проєкту закону в поточній редакції може мати суттєвий негативний вплив на подальші прагнення України до створення вуглецево-нейтральної економіки, стверджують в асоціації.

Зазначимо, що документ встановлює вимогу щодо обов’язкового оснащення лопатей вітроелектростанцій (ВЕС) спеціальними приладами для запобігання загибелі диких тварин – радіолокаційними системами в разі наближення птахів та ультразвуковими системами відлякування для захисту кажанів.

"Європейська бізнес-асоціація поділяє прагнення щодо збереження біорізноманіття, однак звертає увагу на критичні положення проєкту закону, які потребують ґрунтовного доопрацювання", – йдеться в пресслужбі EBA.

По-перше, проєкти будівництва ВЕС (що мають 2 і більше турбіни або висота яких становить 50 метрів і більше) передбачають здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД). У межах ОВД, зокрема, здійснюється вивчення/обстеження наявності екологічного впливу від експлуатації певної вітроелектроустановки/станції ВЕС у частині дослідження та встановлення факту завдання шкоди від ВЕС диким птахам/кажанам; факту наявності або відсутності міграційних шляхів птахів, а також дослідження рівня небезпеки та/або шкоди для диких тварин від експлуатації конкретної вітроустановки тощо. Отже, економічно та екологічно доцільним буде покладення зобов’язань щодо установки радіолокаційних та ультразвукових систем тільки в разі виявлення під час ОВД значного негативного впливу на птахів і кажанів від експлуатації конкретної ВЕС.

По-друге, законопроєкт пропонує заборонити розміщення вітрових електроустановок ближче, ніж 500 метрів до лісонасаджень і житлових будівель, а також на шляхах міграції птахів. Фактично така пропозиція суперечить чинним вимогам національних стандартів України, які були у 2015 році гармонізовані з міждержавними стандартами. Зокрема, ДСТУ 8339:2015 "Вітроенергетика. Вітроелектростанції. Оцінення впливу вітроелектростанцій на навколишнє середовище" ВЕС може розташовуватись на відстані від 400 до 800 м залежно від її характеристик.

По-третє, проєкт закону пропонує заборонити експлуатацію ВЕС без зазначених приладів і примусово від'єднати їх від електромережі. З одного боку, така практика не використовується в ЄС, з іншого – це суперечить низці нормативно-правових актів, які регулюють порядок, умови, строки та випадки фактичного від’єднання електроустановок від електричних мереж. Тож є ймовірність появи ризику порушення технологічної цілісності електромережі, а також аварійних знеструмлень інших приєднаних користувачів/споживачів.

Також нагадали, що у 2020 році частка ВЕС у структурі виробництва електроенергії становила 2%, а встановлена потужність збільшилася до 1,11 ГВт (близько +8% порівняно з 2019 роком). Ці показники й надалі зростатимуть, адже Енергетичною стратегією України на період до 2035 планується збільшити частку електроенергії з відновлювальних джерел (зокрема, електроенергії з ВЕС) у структурі загального первинного постачання енергії до 25%.

Зазначимо, що Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні в середу, 2 червня, підтримав цей законопроєкт. За відповідне рішення проголосувало 10 членів комітету. Водночас документ дуже негативно сприйняли представники сфери вітроенергетики.

Раніше ЕкоПолітика писала, що, згідно з прогнозами аналітиків Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), вітроенергетика у 2021 році зазнає рекордного річного зростання.

Також уже в наступні 5 років вітрова генерація створить додаткові 3,3 мільйона робочих місць у всьому світі.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни