У США з'явилося перше місто, в якому декарбонізують всі будівлі shutterstock

У США з'явилося перше місто, в якому декарбонізують всі будівлі

Катерина Бєлоусова

Ітака є частиною нового кліматичного консорціуму "24/7 безвуглецевий енергетичний договір"

Ітака в штаті Нью-Йорк стала першим містом, де проведуть 100% декарбонізацію житлових і комерційних будівель, що передбачає зниження викидів вуглецю.

Це важливий тестовий приклад, адже місто розташоване в зоні з холодною зимою і жарким літом, що робить модернізацію більш складним завданням, повідомляє РБК-Україна.

На першому етапі передбачена альтернативна електрифікація 1000 житлових та 600 комерційних будівель з 6000 об'єктів в місті.

Як сказано в публікації, будівлі для Ітаки — це перша ціль, адже 40% будинків в місті побудовані ще до 1940 року, і на них припадає 40% викидів вуглецю, в той час як місто вже отримує 80% електроенергії з відновлюваних джерел.

За словами мера Ітаки Сванте Мірікі, декарбонізація – це найбільш великий крок, який може зробити будь-яке місто, в рамках поліпшення екології.

Влітку 2021 року Ітака вже виділила $100 млн приватного фінансування на реалізацію проєкту і збирається залучити ще $250 млн. За словами керівника міста зі сталого розвитку Луїса Агірре-Торреса, цей проєкт є найбільшим в країні.

"Почавши в першу чергу з нерухомості, ми повністю беремо на себе 40% викидів", – говорить Агірре-Торрес.

Такий "кліматичний" експеримент запускають спочатку невеликі міста, такі як Ітака і Де-Мойн, штат Айова. Обидва міста є частиною нового кліматичного консорціуму "24/7 безвуглецевий енергетичний договір" який очолює ООН.

"На пряме використання енергії та електрики в будинках, за даними USGBC, припадає приблизно 38% викидів парникових газів в США. Більшість будівель, які будуть складати міське середовище до 2030 року, вже побудовані, а в мегаполісах, таких як Нью-Йорк, ця цифра досягає 85%. Будівництво будинків з нульовим викидом вуглецю буде пріоритетом протягом наступного десятиліття, але існуюча нерухомість є набагато складнішим завданням, ніж будівництво з нуля", –  повідомляє РБК-Україна.

Наступним етапом в реалізації декарбонізації в Ітаці стане введення програми, що дозволяє жителям купувати старі електромобілі за низькою ціною. При цьому приватні інвестори будуть нести відповідальність за дотримання технології використання та утилізації акумулятора – більшу частину вартості електромобіля.

За прикладом Ітаки США планує декарбонізувати і інші міста.

Нагадаємо, що компанія Coca-Cola HBC оголосила про намір досягти вуглецевої нейтральності в межах всього ланцюга збуту до 2040 року.

Читайте також
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків