У Луцьку показали, як модернізували старий будинок eefund.org.ua

У Луцьку показали, як модернізували старий будинок

Зоряна Бердник

Його мешканці тепер заощаджують третину коштів на оплаті комуналки

У вівторок, 22 червня, у Луцьку презентували модернізований будинок за програмою "Енергодім".

Йдеться про дев'ятиповерхівку, яка розташована за адресою Конякіна, 29, повідомляє Фонд енергоефективності.

Екскурсію до будинку організували в межах циклу демонстраційних поїздок до різних регіонів України для ознайомлення місцевих ОСББ та ЗМІ із завершеними проєктами енергомодернізації багатоквартирних будинків. Там завершили проєкт енергомодернізації житла за пакетом Б “Комплексний”.

Учасниками заходу стали представники Ковельської та Луцької міських рад Фонду енергоефективності, ОСББ-учасники програми “Енергодім”, регіональні радники IFC, координатори проєкту ЄС/ПРООН/HOUSES.

Як змінився будинок після енергомодернізації

У цій панельній дев'ятиповерхівці до модернізації була розбалансована система опалення, холод у квартирах узимку, аварійні підвали, а нині в оновленому будинку утеплені трубопроводи теплопостачання та фасад будівлі, а також замінено вікна в місцях загального користування.

Скільки заощадили завдяки енергомодернізації

Очікується, що проведені енергозаходи дадуть змогу скоротити споживання енергії на 25,7%.

Вартість проєкту енергомодернізації понад 27-річної дев'ятиповерхівки становить близько 5 млн грн, з яких майже 3,5 млн грн, або 70%, — грант за Програмою.

Як розповів Олександр Вальчук, голова правління ОСББ "Конякіна, 29”, після модернізації будинку мешканці почали заощаджувати щонайменше третину коштів на оплаті комунальних послуг завдяки зменшенню споживання ресурсів.

Програма "Енергодім" у Волинській області

Після огляду будинку фахівці Фонду провели круглий стіл, присвячений обговоренню питань співпраці ОСББ з установою, під час якого представники Фонду та регіональні радники IFC ознайомили учасників із можливостями та перевагами програми "Енергодім", а також місцевих програм підтримки ОСББ.

ОСББ з Ковеля та Луцька також познайомилися з представниками профільних місцевих департаментів і регіональними радниками, які допоможуть їм у супроводженні та впровадженні проєктів із термомодернізації житла.

За словами Миколи Осіюка, директора департаменту ЖКГ Луцької міської ради, у місті зареєстровано 343 ОСББ, з яких 4 ОСББ повністю завершили проєкти реновації своїх будинків за програмою “Енергодім” — "Дінас", "Залізничник, 53", "Конякіна, 29" та "Злагода".

У місті діє програма підтримки ОСББ, однак гроші на відшкодування енергоефективних заходів учасникам програми “Енергодім” не передбачені. Утім, у бюджеті передбачено компенсацію 30% суми кредиту на ЕЕ заходи. Усього з Луцька подано 89 заявок ОСББ на участь у Програмі.

Водночас у Ковелі налічується 58 ОСББ, від яких надійшло 4 заявки на участь у програмі “Енергодім”.

Перший заступник ковельського міського голови Тарас Яковлев зазначив, що в місті діє комплексна програма, яка дає можливість ОСББ обирати вид компенсації — частину суми чи відсотків за кредитами.

Крім того, у Ковелі функціонує револьверний фонд підтримки реалізації ЕЕ заходів в ОСББ. Загальна сума фінансування цих заходів на 2021 рік становить 3 млн грн.

Раніше ЕкоПолітика вже розповідала про проєкти з енергомодернізації будинків. Зокрема, у результаті термомодернізації панельний 20-річний будинок у Рівному став схожим на новобудову. А в Києві мешканці багатоповерхівки здали дах будинку в оренду під сонячні панелі.

Не так давно в Чернігові мешканці багатоповерхівки, якій понад 57 років, модернізували її до невпізнання. Долучилися до програми "Енергодім" й у Львові та Луцьку.

Також українцям роз'яснили, як отримати компенсацію витрат на енергоефективність.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"