Мешканці хрущовки в Чернігові модернізували її за кошти ЄС. Фото eefund.org.ua

Мешканці хрущовки в Чернігові модернізували її за кошти ЄС. Фото

Зоряна Бердник

Їхній панельній п'ятиповерхівці понад 57 років

У Чернігові жителі хрущовки завдяки програмі "Енергодім" модернізували свій будинок. Наприкінці березня 2021 року вони отримали останню частину гранту 1 597 599 гривень.

Як повідомляється на сайті Фонду енергоефективності, у кінці березня цього року відразу два ОСББ отримали фінальну частину гранту за програмою “Енергодім”. Зокрема, ОСББ “Фаворит-Попудренка, 12-Б” у Чернігові повністю завершило проєкт вартістю 4,83 млн грн і вже отримало 3,38 млн грн, або 70% гранту.

Останню виплата ОСББ від міжнародних донорів надійшла минулого тижня. Раніше таку ж суму співвласники отримали від Фонду енергоефективності.

"Це означає, що ОСББ пройшло всі етапи верифікації, отримало найбільшу частину гранту спочатку від Фонду, а потім від IFC, що адмініструє Мультидонорський трастовий фонд (нагадаємо, що всі гранти сплачуються 50% на 50% Фондом енергоефективності та МДТФ (донорські кошти від Європейського Союзу та уряду Німеччини)", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що цю компенсацію ОСББ було надано за будівельні, монтажні та налагоджувальні роботи, використані обладнання і матеріали, технічний та авторський нагляд, а також сертифікацію енергоефективності будівлі та обстеження інженерних мереж.

Раніше Фонд та IFC спрямували ще по одному траншу в розмірі 94 208 гривень кожний — вони частково відшкодували витрати ОСББ на розроблення проєктної документації та її експертизу.

Завдяки комплексній енергомодернізації зовнішній вигляд хрущовки змінився до невпізнання, а його мешканці вже цього опалювального сезону отримали відчутну економію за опалення у платіжках.

“Цього опалювального сезону ми вже заплатили на 33,19 тис. грн менше, ніж торік. З 22 грудня 2020 року по 22 січня 2021 року маємо такі показники: вартість за опалення становить 19 грн/м2. За цей самий період 2019-2020 років цей показник становив 25 грн/м2, тобто ми витрачали більше тепла на опалення. Економія очевидна”, розповіла Олена Потапенко, голова ОСББ “Фаворит-Попудренка, 12-Б”.

Основні показники проєкту

Будинок має 60 квартир і 3 під'їзди, у якому живуть 125 співвласників.

Загальна вартість проєкту — 4,832 млн грн, з яких грант — 3,383 млн грн, або 70%.

Власний внесок співвласників загалом — 1,449 млн грн.

Заявлене річне скорочення викидів СО2 — 41,8 тонн/рік.

Вартість робіт на кожну квартиру становила 450 грн/м2, або 27 тис. грн для квартири площею 60 м2.

Тривалість проєкту — близько одного року (04.2020-03.2021) з моменту подачі заявки у Фонд на участь у програмі “Енергодім” до отримання повної суми відшкодування.

Які енергоефективні заходи запровадили

У квітні 2020 року співвласники подали заявку на участь у програмі “Енергодім”. Ремонтно-будівельні роботи розпочалися у вересні, і вже наприкінці листопада минулого року в будинку запровадили комплекс енергоощадних заходів за пакетом “Б”:

  • утеплення трубопроводів теплопостачання;
  •  утеплення зовнішніх стін будинку;
  • встановлення датчиків руху в місцях загального користування;
  • заміна парапетів над входом у під'їзди;
  • заміна зовнішніх дверей у підвальні приміщення;
  • встановлення теплового лічильника;
  • встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП).

Детальніше про всі заходи, впроваджені в будинку, можна подивитися на карті проєктів.

Скільки тепер заощаджуватимуть

Щороку мешканці будинку заощаджуватимуть 300,9 тис. кВт∙год/рік, або 408,81 тис. грн/рік. Відповідно, споживання енергії скоротиться на 37,8%.

Клас енергоефективності будинку внаслідок проведення енергоощадних заходів підвищився до F з найнижчого G.

Вартість за опалення до термореновації будинку, у листопаді 2019 року-лютому 2020 року становила 87,86 грн/м2, тоді як після енергомодернізації в жовтні 2020 року-лютому 2021 року цей показник знизився до 74,91 грн/м2 (торішній опалювальний сезон розпочався в листопаді 2019 року, а цьогорічний — у жовтні 2020 року).

Раніше ЕкоПолітика вже розповідала про проєкти з енергомодернізації будинків. Зокрема, у результаті термомодернізації панельний 20-річний будинок у Рівному став схожим на новобудову. А в Києві мешканці багатоповерхівки здали дах будинку в оренду під сонячні панелі.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"

У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації
У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації

Київ та NEFCO співпрацюють з 2014 року та разом реалізували десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації