Українцям роз'яснили, як отримати компенсацію витрат на енергоефективність eefund.org.ua

Українцям роз'яснили, як отримати компенсацію витрат на енергоефективність

Романа Слісар

Йдеться про особливості програми “Енергодім”

Програма "Енергодім", затверджена Державним Фондом Енергоефективності, відшкодовує не всі витрати ОСББ на модернізацію будинку та облаштування навколобудинкової території, тож перед подачею документів громадянам варто детально ознайомитися з умовами.

Відповідну інформацію розмістили на сайті Фонду.

Розмір відшкодування

Як повідомляється, за умовами програми “Енергодім”,  співвласникам повертають:

  • до 70% витрат на послуги технічних фахівців;
  • до 50% витрат на роботи, обладнання та матеріали в залежності від обраного пакету заходів;
  • 70% вартості енергоаудиту, сертифікації енергетичної ефективності, розробки проєктної документації та її експертизи, технічного та авторського нагляду, а також обстеження інженерних систем.

Заходи в пакетах поділені на обов'язкові і додаткові, які співвласники будинку можуть обрати/не обрати довільно.

Фонд надає ОСББ компенсацію у розмірі 40% вартості ремонтних робіт, обладнання та матеріалів для пакету А “Легкий” та 50% – для пакету Б “Комплексний”.

Як скласти кошторис

У Фонді наголошують – дуже важливо коректно скласти кошторис.

"Під час складання кошторису проектувальник повинен окремо зазначити в проектно-кошторисній документації так звані прийнятні витрати. Це всі витрати ОСББ, що можуть бути частково відшкодовані за умовами програми “Енергодім”. Всі інші роботи, що не відносяться до енергоефективних заходів будуть неприйнятними: їх необхідно вказати окремо у довідці (або іншому документі)", – йдеться у повідомленні.

"Вже на етапі затвердження проєкту проєктувальнику необхідно коректно визначити не лише вартість неприйнятних робіт, але і вартість їх проектування. Після цього, такі витрати мають бути вилучені із загальних розрахунків", – додали у Фонді.

Необхідно надати до Фонду довідку (або інший документ) з детальними розрахунками, де зазначити окремо кошторисну вартість для всіх неприйнятних робіт, разом із такими нарахуваннями:

  • кошторисний прибуток;
  • кошти на покриття адміністративних витрат будівельних організацій;
  • кошти на покриття ризиків всіх учасників будівництва;
  • кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами;
  • податки, збори, обов’язкові платежі, встановлені чинним законодавством і не враховані складовими вартості будівництва (без ПДВ);
  • податок на додану вартість.

У Фонді зазначають, що при поданні заявки на гранти виникає кілька типових проблем:

Проблема 1: ОСББ, що вже є учасниками програми “Енергодім” надсилають на перевірку до Фонду проектну документацію, де розраховані витрати на всі  матеріали/роботи,  включно з такими, які Фонд не може компенсувати.

"Так стається через те, що на етапі розробки проектної документації у кошторисній документації проектувальник зазначає загальну суму проекту модернізації житлового будинку і залишає в документації перелік витрат на розробку та впровадження деяких робіт, що не підлягають компенсації за умовами програми “Енергодім”. Це може призвести до неправильного розрахунку суми гранту, а також до затримки розгляду та оцінки документів, поданих ОСББ до Фонду і, відповідно, затримки в отриманні гранту", – пояснили у Фонді.

Проблема 2: Під час розробки та затвердження проектної документації проектувальник не завжди пояснює доцільність та обґрунтованість додаткових витрат на енергоощадні заходи у будинку. Це, у свою чергу, може призвести до зменшення розміру гранту.

"Наприклад, це кошти на виконання будівельних робіт у зимовий та літній періоди, кошти на перевезення працівників будівельних організацій автомобільним транспортом та кошти на відрядження працівників будівельних організацій на об’єкт будівництва та інші передбачені кошторисом додаткові витрати. Норми чинного законодавства дозволяють проєктувальнику включати до загального кошторису витрат певні додаткові витрати, які прямо не стосуються будівельних робіт, проте є їх невід'ємною частиною, а тому вважаються прийнятними витратами. Тобто, такими, вартість яких може бути частково компенсована за Програмою “Енергодім”, – зазначають у повідомленні.

Фонд систематично проводить онлайн навчання для ОСББ за програмою “Енергодім”. Ознайомитися з графіком Школи можна на сайті Фонду.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Україні запустять програму "теплих кредитів" на 10 млрд грн.

Проєкт передбачає не лише пільгові кредити для фізичних осіб, а й поширюється на промисловість, бюджетний сектор, транспорт та окремі ініціативи з розвитку біоенергетики.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"