У Франції декарбонізують найбільший завод із виробництва вапна shutterstock

У Франції декарбонізують найбільший завод із виробництва вапна

Олена Яценьо

Завдяки новому проєкту Lhoist зможе скоротити викиди CO2 на заводі в Реті більш ніж на 600 000 тонн на рік

Французька група компаній Air Liquide, що спеціалізується на промислових газах, і бельгійський виробник вапна Lhoist підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо використання технології уловлювання вуглецю CryocapTM із метою декарбонізації заводу з виробництва вапна Lhoist.

Це партнерство є новим кроком у створенні низьковуглецевої промислової екосистеми в районі Дюнкерка, пише видання Carbon Capture World.

Зазначається, що Air Liquide і Lhoist підписали Меморандум про взаєморозуміння (MoU) з метою декарбонізації заводу з виробництва вапна Lhoist, розташованого в Реті, в регіоні О-де-Франс, використовуючи інноваційну і запатентовану технологію уловлювання вуглецю CryocapTM від Air Liquide. У цьому контексті Air Liquide і Lhoist спільно подали заявку на участь у широкомасштабній схемі підтримки Європейського інноваційного фонду.

Це партнерство є новим кроком у створенні низьковуглецевої промислової екосистеми в більш широкому районі Дюнкерка. Вапно є однією з галузей промисловості, яку важко зменшити, оскільки її виробництво переважно утворює CO2 внаслідок розкладання вапняку. Майданчик Chaux et Dolomies du Boulonnais Lhoist у Реті є найбільшим у Франції заводом із виробництва вапна.

Завдяки цьому проєкту Lhoist зможе скоротити викиди CO2 на заводі в Реті більш ніж на 600 000 тонн на рік починаючи з 2028 року. Це еквівалентно річним викидам близько 55 000 домогосподарств у Франції. Використовуючи свої ноу-хау та унікальний досвід у технологіях уловлювання CO2, Air Liquide побудує та експлуатуватиме установку своєї інноваційної та запатентованої технології CryocapTM FG (димовий газ), щоб уловлювати й очищати 95% CO2, що виникає з існуючого заводу Lhoist із виробництва вапна в Реті.

Тож технологію Air Liquide CryocapTM вперше використають для декарбонізації виробництва вапна у Франції. Уловлений CO2 потім транспортуватимуть до мультимодального експортного центру CO2 в Дюнкерку, який нині розробляють, і відправлятимуть на секвестрування в Північне море в рамках проєкту Д'Артаньяна, який отримав PCI від Європейської комісії.

Реалізація проєкту стане можливою, якщо стане доступним державне фінансування з європейських та/або французьких схем підтримки декарбонізації. З огляду на це Air Liquide і Lhoist спільно подали заявку на участь у широкомасштабному конкурсі Європейського інноваційного фонду.

"Декарбонізація промисловості є основою стратегії Air Liquide, і ми прагнемо супроводжувати наших клієнтів широким спектром рішень, які відповідають нашим цілям сталого розвитку. Використання CryocapTM для декарбонізації виробництва вапна демонструє універсальність нашої інноваційної та запатентованої технології уловлювання вуглецю. Наше партнерство з Lhoist сприятиме декарбонізації більш широкого промислового басейну Дюнкерка, одного з історичних промислових басейнів Air Liquide у Франції", — прокоментував старший віцепрезидент, член виконавчого комітету Air Liquide, який наглядає за компанією Europe Industries, Паскаль Вінет.

Зі свого боку генеральний директор Lhoist Europe Седрік Де Вік сказав: "Як лідери вапняної промисловості, ми дуже пишаємося тим, що вперше вапняний завод фіксує викиди CO2 та зберігає їх у безпечних умовах. Уловлювання та зберігання вуглецю — це невіддільна частина того, як вапняна промисловість намагається зменшити викиди CO2 на користь довкілля та своїх клієнтів".

Раніше ЕкоПолітика писала, що другий за величиною виробник сталі у світі ArcelorMittal успішно випробував використання зеленого водню для скорочення залізної руди на одному зі своїх промислових майданчиків у Канаді.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС