У Канаді ArcelorMittal уперше випробував використання зеленого водню на заводі shutterstock

У Канаді ArcelorMittal уперше випробував використання зеленого водню на заводі

Олена Яценьо

Компанія назвала це важливим кроком у глобальних зусиллях із покращення екологічної репутації у виробництві сталі

Другий за величиною виробник сталі у світі ArcelorMittal успішно випробував використання зеленого водню для скорочення залізної руди на одному зі своїх промислових майданчиків у Канаді.

Це важливий крок для металургійної галузі, повідомило видання Financial Times із посиланням на компанію.

"Для нас це важлива подія... Перше промислове випробування, проведене в промислових умовах", – сказав виконавчий директор компанії Arcelor Canada з довгострокової продукції Франсуа Перрас.

Зазначається, інженери компанії Contrecoeur у Квебеку під час 24-годинного тесту на початку цього місяця замінили майже 7% природного газу, який зазвичай використовують для зменшення залізної руди, воднем, отриманим із відновлюваної електроенергії. Arcelor співпрацює з місцевим виробником водню, який використовує електроенергію з мережі Квебеку, що живиться від відновлюваної гідроенергії, для отримання газу.

У FT наголосили, що ця ініціатива знаменує собою ще один крок у глобальних зусиллях, спрямованих на покращення екологічної репутації галузі, на яку випадає від 7 до 9% усіх прямих викидів викопного палива. Деякі з найбільших світових виробників сталі, зокрема ArcelorMittal, німецька Thyssenkrupp і китайська Baowu, запустили різні ініціативи щодо зменшення вуглецевого сліду.

Як ідеться у статті, виробництво сталі є високовуглецевим. Традиційні доменні печі використовують коксівне вугілля для плавлення залізної руди та видалення кисню. Побічним продуктом цієї хімічної реакції є вуглекислий газ, тоді як для нагрівання печей вище 1000 °C також потрібна велика кількість енергії.

Альтернативою є залізо прямого відновлення, за якого природний газ використовується для видалення кисню з окатишів залізної руди. Твердий проміжний продукт, який називається губчастим залізом, потім плавиться в дуговій печі. Нині для цього процесу потрібен природний газ, але експерти галузі вважають, що щойно використання водню з відновлюваних джерел буде розширено, це може ознаменувати революцію у виробництві сталі.

За словами Перраса, канадські випробування Arcelor було зосереджено на тому, щоб довести, що закачування водню є "хорошою частиною рішення" для установок прямого відновлення.

"Доведена ця технологія і врешті-решт її розширення до більш високих рівнів можуть стати великою частиною головоломки для декарбонізації нашої галузі", – сказав він.

Перрас також додав, що компанії потрібно буде провести подальші випробування, але попередив, що досі існують численні проблеми, зокрема потрібні великі обсяги водню. Протягом періоду випробувань Arcelor використав 92 000 кубометрів зеленого водню.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що найбільша німецька металургійна компанія ThyssenKrupp розпочала будівництво заводу з перероблення металолому в місті Дуйсбург, що на заході Німеччини.

Читайте також
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків