У Дніпрі назріла екологічна катастрофа через ракетне паливо одного із заводів depositphotos.com ©Khakimullin

У Дніпрі назріла екологічна катастрофа через ракетне паливо одного із заводів

Людмила Гончаренко

У зоні ризику можуть опинитись до 100 тисяч осіб 

У Дніпрі на заводі "Південмаш" досить тривалий час зберігається ракетне паливо – гептил. У разі розгерметизації однієї з цистерн може з'явитися загроза екологічної катастрофи. Про це повідомляє сайт новин "Наше місто".

У заводу немає можливості сплачувати утримання цієї небезпечної речовини. Тому генеральний директор Сергій Войт вкотре звернувся за допомогою до центральної влади.

Відомо, що в 2016 році на тимчасове зберігання Міноборони передало "Південмашу" 95 тонн гептилу, в тому числі 37 тонн – некондиційного. На це держава обіцяла виділити кошти. Однак фінансування жодного року не проводилось, через що у заводу накопичились борги із заробітної плати та податків у значних сумах. Люди не витримують невиплати заробітної плати майже рік і звільняються.

У листі до Дніпровської міськради від 7 жовтня Войт наголошує на тому, що строк експлуатації резервуарів, де зберігається гептил, вичерпано. Вже мали місце випадки випаровування високотоксичних агресивних хімічних речовин, що несе безпосередню загрозу життю та здоров'ю населення.

Відповідно до прогнозів, наданих Дніпропетровською регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, в зоні можливого хімічного забруднення внаслідок розгерметизації хоча б однієї цистерни ємністю 40 тонн з некондиційним компонентом ракетного палива (гептилом) можуть опинитись до 100 тис. осіб.

Як зазначив Войт наприкінці листа, у "Південмашу" немає можливості безпечно зберігати гептил, і тим більше його утилізувати. Тому завод потребує фінансової підтримки з боку центральної влади.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що в Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля.

Читайте також
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини

В Держгеокадастрі запевнили, що порушень використання та оформлення ділянок не виявлено