Три успішні екостартапи, які створили українці

Три успішні екостартапи, які створили українці

Їзди, пиши, фотографуй із думкою про екологію

Останніми роками екологічні винаходи дедалі частіше з’являються у світі, і Україна не виняток. Ба більше, розроблені нашими співвітчизниками продукти можуть дати фору найбільш технологічним країнам світу.

Відповідну добірку з трьох українських екологічних стартапів, які отримали світове визнання, на сторінці у Facebook опублікувала асоціація "Укрекоальянс".

  • TOKA – мережа електрозаправок

ТОКА – це мережа публічно-доступних зарядних станцій для електромобілів. Головне завдання компанії – зробити володіння електромобілем настільки ж комфортним, як і автомобілем із двигуном внутрішнього згоряння, йдеться на сайті компанії. Так розробники хочуть стимулювати перехід водіїв на екологічніший транспорт.

Стартап посів друге місце у нацвідборі конкурсу ClimateLaunchpad-2018 та був одним із представників України на Global Grand Final у Шотландії.

  • NUKA – вічний блокнот і вічний олівець

Творці стартапу Nuka вірять у модель розумного споживання. На виставці CES у Лас-Вегасі позаминулого року команда представила блокнот, який ніколи не закінчується, та олівець, який ніколи не списується. Вічний блокнот можна переписувати нескінченну кількість разів – усі записи досить стерти спеціальною серветкою. Ба більше: аркуші не рвуться й не бояться води, працювати можна навіть під дощем. Навіть олівець не треба наточувати – він ніколи не скінчиться.

  • JOLLYLOOK – екологічно чиста фотокамера для миттєвих світлин

А ще українці розробили розкладний фотоапарат Jollylook, який повністю виготовлений із переробленого паперу й картону. Жодної електроніки – тільки папір, пара лінз і мінікартриджі для отримання миттєвих фотографій. Виробники запевняють, що використовують менше матеріалів, ніж в упакуванні звичайної фотокамери. Компактна камера має вінтажний дизайн, що нагадує перші фотокамери ХІХ століття. Один картридж дає можливість зробити 10 аналогових знімків – кольорових або чорно-білих. Прилад сьогодні можна придбати майже в будь-якому куточку світу.

Стартап зібрав 377 тисяч доларів на платформі Kickstarter.

Раніше ЕкоПолітика писала про цікаві й перспективні українські стартапи у сфері екології, чистих технологій та розумного споживання.

Читайте також
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів

Будівництво Solar Airship One розпочнеться у 2024 році

У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями
У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями

Трактор можна використовувати як пересувну електростанцію, яка здатна живити цілий будинок

На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС
На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС

Безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну