На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС shutterstock

На Закарпатті хочуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС

Катерина Бєлоусова

Безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну

На Закарпатті можуть побудувати першу у світі безплотинну ГЕС, яку запатентували четверо мукачівців.

Пілотний проєкт у разі погодження матиме потужність до 50кВт/год, повідомляє Закарпатська обласна рада у Facebook.

Голова громадської організації "Гідро Енерго Екологія Карпат" Івана Котурбача, якій належить патент, пояснив, що такі ГЕС одночасно вирішують 2 проблеми, а саме:

  • відведення води при підтопленні ділянок під час паводків;
  • власне вироблення електроенергії.

Зазначається, що пілотний проєкт покликаний продемонструвати роботу ГЕС та її безпечність для природи. Надалі такі проєкти планують масштабувати.

За словами розробників, безплотинна ГЕС у 20 разів дешевша за дериваційну та у сотні разів – за плотинну. Окрім того, таку ГЕС можна побудувати у 20 разів швидше.

В повідомленні розповіли, що автори презентували розробку голові Закарпатської обласної ради Володимиру Чубірку. У разі погодження та необхідних інвестицій проєкт пройде процедуру оцінки впливу на довкілля, розробку кошторису та громадські слухання.

Зазначається, що безплотинну ГЕС можуть побудувати на одній з кількох локацій на  ділянках з необхідними перепадами і об’ємами води:

  • на річці Латориця – від села Латірка до Мукачева в районі сіл Ганьковиця, Підполоззя, поблизу мотелю-ресторану Chalet;
  • вздовж русла річки Уж – від Ужка до Ужгорода.

За словами науковців з Інституту екології Карпат НАН України безплотинні ГЕС безпечні для довкілля. Також в Національному університеті водного господарства та природокористування дали заключення про екологічність та доцільність використання авторської розробки на території Карпатського регіону.

Зазначається, що на Закарпатті завдяки річкам виробляє 1% можливого об’єму електроенергії. Безпечні ГЕС на стрімких гірських річках можуть допомогти Україні подолати енергетичну кризу.

Нагадаємо, швейцарський стартап Energy Vault планує у червні 2023 року завершить будівництво двох гравітаційних батарей, які зможуть накопичувати “зелену” енергію з ефективністю передачі в обидві сторони понад 80%.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Фінляндії запустили в роботу піщану батарею компанії Polar Night Energy на електростанції Ватаянкоскі, яка зберігає 8 МВт-год теплової енергії. У  листопаді 2022 року вона почала віддавати тепло для опалення та підігріву води.

Читайте також
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів
У Франції розробили сонячно-водневй дирижабль, який облетить світ за 30 днів

Будівництво Solar Airship One розпочнеться у 2024 році

У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями
У Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями

Трактор можна використовувати як пересувну електростанцію, яка здатна живити цілий будинок

Школяр з Житомира розробив “дощовий” генератор
Школяр з Житомира розробив “дощовий” генератор

Зібрати установку вдалося всього за 300 гривень з підручних матеріалів