Made in Ukraine: які екостартапи українців допомагають рятувати планету

Made in Ukraine: які екостартапи українців допомагають рятувати планету

Публікуємо список цікавих і перспективних українських стартапів у сфері екології, чистих технологій та розумного споживання

Тема екології звучить нині дедалі частіше. І вже не тільки великі компанії, але й малі стартапи намагаються робити світ кращим.

Про кілька таких в Україні розповів Telegram-канал "УкрЕкоАльянс". Деякі з них перемагали на конкурсах і були відзначені нагородами та преміями.

  • RE-BEAU — прикраси з переробленого пластику

Українська дизайнерка Марія Сорокіна створює прикраси з переробленого пластику. Продукція Re-beau цьогоріч доповнила образи моделей на Ukrainian Fashion Week у співпраці з брендом Roussin.

  • FLUSHWAVE — система повторного використання технічної води

Flushwave — це система, яка дає змогу повторно використовувати для зливу унітазу відпрацьовану воду з умивальників, ванн і душових. За словами засновника проєкту Валерія Яроша, нині триває тестування виробу, а також інсталяція систем в одному з ресторанів у Львові. Проєкт брав участь у конкурсі "Стартап прорив" в Tech StartUp School Національного університету "Львівська політехніка" у 2018-му та в конкурсі чистих технологій ClimateLaunchPad 2017.

  • STOCK-FACTORY — онлайн-платформа збуту проблемних товарів

Сервіс допомагає оперативно продавати або передавати на благодійність загалом якісні товари, у яких пошкоджено або немає упакування або термін придатності наближається до завершення. Відповідно, стартап сприяє скороченню обсягів знищення товарів у торговельних мережах.

Команда Stock-Factory перемогла у світовому конкурсі "зелених" бізнес-ідей Climate Launchpad у номінації "Системи ухвалення рішень та фінанси".

  • UGRID — сервіс побудови енергетичних мікромереж

Український стартап UGrid розробив сервіс побудови енергетичних мікромереж на основі звичайних мереж, що допоможе локальним енергопостачальним організаціям скоротити використання викопних джерел енергії та уникнути переплати за енергопостачання. Стартап став переможцем українського національного відбору міжнародного конкурсу ClimateLaunchpad-2018 та отримав можливість представити Україну на Global Grand Final в Единбурзі.

Раніше ЕкоПолітика писала про п'ять успішних українських екостартапів, які підкорили світ.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва