Стічні води з Молдови забруднюють найбільше озеро в Україні Топор

Стічні води з Молдови забруднюють найбільше озеро в Україні

Зоряна Бердник

Скидання нечистот здійснюється в таких кількостях, від яких неможливо потім очистити воду

Найбільше прісноводне озеро України Ялпуг забруднюють стічні води з території Молдови. Депутати Одеської обласної ради збираються звернутися до Кабінету міністрів із проханням урегулювати питання скиду нечистот із боку сусідньої держави.

Про це йшлося під час засідання депутатської комісії облради з питань екології, передає Українська служба інформації.

Повідомляється, що відходи зливають у річку Ялпуг, яка бере початок у Молдові та впадає в однойменне озеро, що розташоване в Болградському та Ізмаїльському районах Одеської області. За словами заступника голови облради Вадима Шкаровського, скидання здійснюється в таких кількостях, від яких неможливо потім очистити воду.

Відповідно, забруднюється найбільше природне озеро в Україні, що ставить під загрозу екологічну та епідемічну безпеку всього місцевого населення, яке проживає на берегах водоймища.

Тож постійна комісія Одеської обласної ради з питань екології, природокористування, запобігання надзвичайним ситуаціям і ліквідації їх наслідків запропонувала облраді звернутися до Кабміну, щоб там на державному рівні владнали питання з Молдовою.

Проблема загострюється тоді, коли "низький" Дунай не дає змоги наповнити придунайські озера свіжою річковою водою, пише видання "Топор".

Наприклад, улітку 2017 року в озері Ялпуг різко погіршала якість питної води. З попередженням про небезпеку використання водопровідної води виступив завідувач Болградського міжрайонного відділу Одеського обласного лабораторного центру МОЗ України Михайло Курдоглов. Він зазначив, що вживання неякісної води може будь-якої миті призвести до масових інфекційних захворювань.

Результати лабораторних досліджень проб води озера Ялпуг на ділянці болградського міського водозабору станом на 2016-2017 роки показали, що вода за своїм сольовим складом і вмістом органічних речовин належить до четвертого класу якості, тобто непридатна для централізованого питного й навіть господарського водопостачання. Наголошується, що цей факт став певною точкою відліку, з якою проблема водопостачання Бессарабії отримала гучний суспільний резонанс і докотилася до кабінетів високопоставлених чиновників у Києві.

Проте досі мало кому відомо, що величезний “вклад” у забруднення озера Ялпуг вносить Молдова: сусідня республіка регулярно скидає в найбільше озеро України неочищені стічні води. Головним джерелом нечистот є місто Комрат – столиця автономного територіального утворення Гагаузія. Тамтешня влада не тільки визнає цю проблему, але й вважає її серйозною екологічною загрозою для автономії.

“За офіційною інформацією, на сьогодні покриття Комрата мережею каналізації становить менш ніж 35%, а станція очистки стічних вод майже не працює – тож усі нечистоти надходять просто в річку Ялпуг. Ба більше, ця станція настільки застаріла, що вже не може бути відновлена. А втім, у Молдові, як і в Україні, центральні та регіональні органи влади не поспішають вкладати гроші в дорогі інфраструктурні проєкти, тим паче у провінції. Як наслідок, такі проблеми чекають свого розв'язання десятиліттями”, – пише видання.

У 2018 році проби води з річки Ялпуг дослідив випробувальний центр державної установи "Лабораторний центр МОЗ України на водному транспорті". Тоді в пробах води з гагаузької частини річки Ялпуг було виявлено перевищення допустимої норми вмісту бактерій групи кишкової палички у 240 разів, аміаку й іонів амонію – у 46 разів, нітритів – утричі, рівень вмісту розчинного кисню виявився в 1,5 раза нижчим за норму. Крім того, вода не відповідала українським стандартам за цілою низкою інших показників.

У червні 2019 року в Комраті відбулося перше засідання Басейнової ради річки Ялпуг, у якому взяли участь посадові особи молдавських і українських структур, що відповідають за експлуатацію й охорону водних ресурсів.

Під час роботи ради молдавські фахівці проаналізували екологічний стан басейну річки Ялпуг. Було зазначено, що основними джерелами забруднення води залишаються неочищені каналізаційні стоки міст Тараклія, Комрат, Чимишлія і цілої низки сіл цього регіону. Іншим фактором забруднення назвали сміттєві звалища, розташовані вздовж берегів річки Ялпуг.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у місті Дніпрорудне Васильківського району, що в Запорізької області, сталася екологічна катастрофа місцевого масштабу — у ставку Кам’яний опинилися каналізаційні відходи.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу