В Україні відбувся четвертий "Лісовий діалог": що обговорили експерти facebook.com

В Україні відбувся четвертий "Лісовий діалог": що обговорили експерти

Катерина Бєлоусова

"Зелені" закупівлю сприятимуть розвитку економіки та збереженню довкілля

В Україні відбувся четвертий “Лісовий діалог”, на якому зацікавлені сторони від влади, бізнесу та експертного середовища обговорювали як зелені закупівлі допоможуть розвивати економіку та зберегти ліси.

Обговорення відбулось в форматі круглого столу, повідомляє голова ВГО "Жива планета" Світлана Берзіна у Facebook.

Березіна зауважила, що зелені публічні та приватні закупівлі є ефективним методом збалансувати питання надійності, якості, ціни та збереження довкілля. Це тендерні пропозиції у вимогах яких є нецінові критерії та вартість життєвого циклу продукції чи послуг. 

Перевагу над дешевшою має продукція, виробництво якої не завдало шкоди довкіллю. Таким прикладом можуть служити меблі для Нової української школи.

“Завдяки використанню нецінових критеріїв, які охоплюють усі етапи життєвого циклу продукції, ми можемо досягати не лише короткострокової економічної вигоди (більш надійна продукція з продовженим строком служби), а й довгострокової, підтримуючи місцевий бізнес та здоров’я людей, зберігаючи екосистеми”, – сказала Берзіна.

Директор “FSC Ukraine”  Павло Кравець зазначив, що  драйвером розвитку зелених закупівель мають стати передусім агенти змін у державі. Адже важливо щоб на всіх рівнях чільне місце у тендерних процедурах зайняли екологічні характеристики та нецінові критерії визначення переможців. 

“З нашого досвіду тендерної закупівлі послуг найменша цінова пропозиція — не завжди є найдешевшим варіантом у підсумку. Тому ми власним прикладом показуємо успішність закупівель із застосуванням вимог до екологічних характеристик”, — зауважив заступник директора Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки Міндовкілля Роман Філоненко.

На його думку достатні якісні методичні рекомендації для замовників тендерів щодо використання екологічних вимог до товарів чи послуг і нецінових критеріїв. Адже ті підприємства, які хочуть виграти пропозицію, самі побачать необхідність дотримуватися стандартів тої чи іншої схеми сертифікації.

Проте, за словами заступниці генерального директора ДП Прозоро Наталії Шимко, замовники тендерів ставляться з обережністю до застосування екологічних критеріїв, адже контролюючі органи фокусуються на боротьбі із завищенням цін. На систему позитивно вплине просвітництво щодо теми зелених закупівель саме серед працівників системи контролю, і тоді замовники без застережень закуповуватимуть більш сталу продукцію. 

“У планах запровадження електронної тендерної документації, яка передбачатиме відкрите електронне поле для внесення екологічних характеристик до предмета закупівлі. Це дозволить забезпечити можливість електронного моніторингу, тобто  дізнатись, чи застосовує замовник вимоги до екологічних характеристик і які саме. Сьогодні здійснити такий аналіз зелених закупівель можливо лише в ручному режимі”, – пояснила Шимко.

Учасники тендерів активно звертаються до Антимонопольного комітету щодо застосування екологічних характеристик

Бізнес намагається зменшити свій вплив на довкілля та сприяти більшій сталості лісових екосистем. Тому такі компанії як JYSK Ukraine та Leroy Merlin впродовж найближчих років планують повністю перейти на продаж меблів і пакування, сертифікованого за міжнародно визнаними схемами сертифікації.

“Експорт меблевої продукції цього року склав понад 1 млрд доларів, що на 43% більше ніж минулого року. І 88% від усього об’єму склала продукція, щодо якої підтверджено законність і сталість походження згідно з вимогами європейського ринку”, – розповіла  членкиня правління Українська Асоціація Меблевиків Оксана Донская. 

Вона також зауважила, що меблевики-експортери є флагманами розвитку і внутрішнього ринку.  Адже ритейлери вимагають від постачальників наявність сертифікатів походження деревини та екомаркування.

Учасники круглого столу дійшли згоди, що поштовхом до розвитку системи зелених закупівель в країні має стати:

  • підвищення обізнаності широкого загалу з питань зелених закупівель;
  • зміна споживчих уподобань завдяки підвищенню довіри до відповідності продукції екологічним критеріям і характеристикам;
  • розробка та удосконалення інструментарію реалізації екологічної політики щодо питань зелених закупівель та його впровадження до системи державних та бізнес рішень;
  • підвищення контролю добросовісності марковань і декларацій продукції, що представлена на ринку.

Нагадаємо, Компанію “IKEA” знову підозрюють у використанні незаконної деревини з Карпатських лісів.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел