Швеція обурена: нове розслідування про незаконну Карпатську деревину “IKEA” shutterstock

Швеція обурена: нове розслідування про незаконну Карпатську деревину “IKEA”

Катерина Бєлоусова

Незаконні санітарні рубки в Україні проблема вже багатьох років і поширена вона не лише в Карпатах

Компанію “IKEA” знову підозрюють у використанні незаконної деревини з Карпатських лісів. Це викликало обурення швецької громади, а українська влада “не помічає” проблеми.

Про це йдеться у розслідуванні Тетяни Шаміной, спеціалістки з комунікацій Української природоохоронної групи, який  надійшов у редакцію ЕкоПолітики.

Так, ще у 2020 році британська організація Earthsight заявила, що “IKEA” споживає величезну кількість незаконної деревини з України. Компанія провела внутрішнє розслідування, результати якого не опублікувала, і не підтвердила висновки британців. А українськи чиновники проігнорували проблему.

Нещодавно одне з найбільших видань Швеції та всієї Скандинавії Aftonbladet провело своє розслідування та опублікувало результати: незважаючи на гучний скандал 2020 року, Великобичківський лісгосп, у якого “IKEA” продовжує купувати деревину, не перестав проводити незаконні рубки. 

Восени цього року журналісти Aftonbladet разом з українськими активістами обстежили низку запланованих санітарних рубок у Великобичківському лісгоспі. Вони помітили, що на рубку йдуть  у тому числі здорові та життєздатні дерева. “IKEA” ж продовжує купувати деревину саме в цього лісгоспу. 

Це розслідування викликало бурхливу реакцію з боку чиновників та політиків Швеції. Вони наголошували на відповідальності шведських компаній за дотриманням законодавства в тих країнах, де працюють підприємства та на надважливсті збереження українських та інших європейських старовікових лісів від вирубки.

“У Європі залишилося дуже мало первісного лісу. Його необхідно зберегти за будь-яку ціну заради дикої природи та біорізноманіття. Ми маємо провести серйозні обговорення як на національному, так і на міжнародному рівні, щоб зупинити знищення таких лісів”, – заявив член шведського парламенту Лоренц Товат.

Проте незаконні санітарні рубки в Україні проблема вже багатьох років і поширена вона не лише в Карпатах, прокоментував біолог Української природоохоронної групи Єгор Гриник.

“На жаль, українська влада продовжує робити вигляд, що проблеми не існує. Ви не почуєте про незаконні санітарні рубки в жодній офіційній промові жодного українського чиновника”, – каже Гриник.

В матеріалі наголошують, що “IKEA” обіцяють розібратися в ситуації, а влада жодним чином не прокоментувала розслідування та проблему незаконних санітарних рубок як таку.

Українська природоохоронна група працює над питаннями практичної охорони природи. За останні 6 років щонайменше половина всіх новостворених заповідних площ в Україні мали серед авторів наукових обґрунтувань експертів Групи або були активно підтримані її членами. За участю експертів Української природоохоронної групи було врятовано 19 500 га лісів, 33 380 га степів та 98 550 га водно-болотних угідь. 

Нагадаємо, СБУ викрила контрабанду лісу на 2 мільйона гривень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, під Миколаєвом незаконно знищили понад 600 дерев.

Читайте також
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн
На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн

У 2022-2023 роках дерева знищили на території понад 200 гектарів

На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень
На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень

Площа суцільної вирубки сягнула 1,1 гектара