Екокомітет відхилив законопроєкт про відходи: підсумки засідання Радіо Свобода

Екокомітет відхилив законопроєкт про відходи: підсумки засідання

Катерина Бєлоусова

Комітет зауважив на необхідності прискорення опрацювання законопроекта про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України № 6077

Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування нардепи вирішили, що законопроєкт № 5524 не змінить  ситуацію поводження з відходами.

Таке рішення нардепи прийняли на засіданні 15 грудня у форматі відеоконференції, повідомляє пресслужба Комітету

Комітет розглянув стан виконання рекомендацій, які були надані під час виїзного засідання Комітету 9-12 червня 2021 року на території Івано-Франківської області.

Комітет вирішив доручити нардепам голові Комітету Бондаренку та голові підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Прощуку підготувати  рішення для попередження та подолання техногенних катастроф на Калуському гірничо-промисловому комплексі. Окрім того нардепи мають підготувати проєкт звернення від Комітету до Ради національної безпеки і оборони України стосовно необхідності вирішення порушеного питання.

Також нардепи вислухали доповідь щодо впровадження Директиви 2007/60/ЄС (Протипаводкова директива).

На засіданні розглянули законопроєкт №5302 "Про мисливське господарство та полювання", у якому пропонується виключити бродячих котів з числа передбачених до відстрілу та відлову хижих і шкідливих тварин. Члени Комітету схвалили висновок, проте документ направили на доопрацювання.

Під час розгляду законопроєкту № 5524 "Про відходи" з окремих питань, пов’язаних з діяльністю виробників відходів Міндовкілля запропонувало законопроект відхилити та зазначило, що запропоновані зміни не несуть змістового навантаження та фактично не змінюють ситуацію поводження з відходами в Україні. Комітет відхилив законопроєкт.

Законопроєкти про економічний паспорт № 6394 та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних внесків до системи економічного паспорта № 6395 внесені на розгляд Президентом України і визначені ним як невідкладні для позачергового розгляду Верховною Радою. 

Комітет та Мінекономіки погодились, що для збалансованого формування Фонду майбутніх поколінь та економічного паспорта варто залучити частину коштів від продажу спеціальних дозволів на користування надрами. 

“Комітет прийняв рішення рекомендувати зазначені законопроекти за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету”, – сказано в матеріалі.

Також на засіданні вирішили включити народного депутата України, голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Якименка П.В. до складу підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами.

Комітет зауважив на необхідності прискорення опрацювання законопроекта про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України 6077. Комітет прийняв рішення доручити народному депутату України, голові підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Кривошеєву І.С. провести круглий стіл щодо зазначеного питання.

Нагадаємо, у Калуші Івано-Франківської області стався викид хімікатів на заводі "Карпатнафтохім", дим з якого видно за декілька кілометрів.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління

Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко
Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко

Нову версію документа мають подати до Верховної Ради найближчим часом