З'явився порядок денний засідання екологічного комітету Верховної Ради: що розглянуть Liga.net

З'явився порядок денний засідання екологічного комітету Верховної Ради: що розглянуть

Валентина Гембарська

Комітет розгляне лист Харківської міської ради щодо забруднення атмосферного повітря "Коксовим заводом "Новомет"

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування в середу, 12 травня, розгляне доопрацьований законопроєкт "Про державний екологічний контроль" і ще низку важливих документів.

Порядок денний опубліковано на сайті комітету.

Законопроєкти, щодо яких Комітет визначено головним

1. №3091 "Про державний екологічний контроль". Автор основного — нардеп від "Слуги народу" Олександр Маріковський.

Мета документа — реформа державного екологічного контролю. Він усуває низку перепон на шляху перевірок; посилює відповідальність за порушення природоохоронного законодавства; встановлює суттєвий штраф за недопуск інспектора; прибирає дублювання повноважень між різними державними установами.

Що змінили до повторного першого читання:

  • Пропонується створити новий орган, що здійснюватиме контроль за дотриманням вимог і норм законодавства у сфері екологічного контролю. Натомість чинний орган — Державну екологічну інспекцію — пропонують ліквідувати.
  • Закон не регулюватиме дотримання вимог ліцензійних умов. Цей пункт вилучили з першої версії законопроєкту.
  • Тривалість перевірок буде: не більш ніж п'ять днів для суб’єктів середнього та незначного ступеня ризику, а на підприємствах зі значним ступенем ризику — не більш як 15 днів.
  • Підприємства щорічно будуть зобов’язані подавати письмовий звіт щодо робочого часу здійснення діяльності трудового колективу. Дедлайн — не пізніше як 15 січня.
  • Про будь-які суттєві зміни в роботі підприємства потрібно повідомляти в органи контролю не пізніше ніж через 12 годин після набуття таких змін чинності.
  • Усі зарплати представників органів державного екологічного контролю розраховуються на основі прожиткового мінімуму. Формулу визначено в законопроєкті.

У пояснювальній записці вказано, що на реалізацію законопроєкту знадобиться додатково близько 5 млн грн і збільшення видатків із держбюджету на оплату праці екоінспекторів.

2. №4167 "Про промислове забруднення". Автор — Олег Бондаренко.

Мета документа — імплементувати в українське законодавство положення Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди, а саме: об'єднати природоохоронні дозволи в один — інтегрований, ввести найкращі доступні технології та методи керування (НДТМ), створити реєстр промислових підприємств, які повинні отримувати такий дозвіл, і т.д. Документ зареєстровано ще в кінці вересня 2020 року.

Він передбачає впровадження системи контролю промислового забруднення в межах проєкту "Найкращі доступні технології та методи керування для України" (НДТМ для України), який реалізується за підтримки Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) за дорученням уряду Німеччини.

Що він передбачає:

  • впровадження інтегрованого довкільного дозволу на викиди для підприємств-забруднювачів;
  • визначення видів діяльності, які вимагають інтегрованого довкільного дозволу;
  • вимоги щодо застосування найкращих доступних технологій і методів управління (НДТМ);
  • моніторинг викидів і контроль суб’єктів господарювання, які отримали інтегрований довкільний дозвіл.

Також буде введено електронну систему видачі дозволів. Вона покликана зменшити навантаження на суб'єктів господарювання, а також оптимізувати взаємодію держави, бізнесу й громадськості.

3. №5234 "Про внесення змін до Лісового кодексу". Автор — Максим Заремський.

Законопроєкти, до яких комітет має подати свої пропозиції

4. Проєкт закону №5414 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ухваленням Закону України "Про державний екологічний контроль".

5. Проєкт закону №5353 та №5353-1 про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу.

6. Проєкт закону №5020 та №5020-1 про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівель суб’єктів природних монополій.

7. Проєкт закону №5009 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж.

8. Проєкт закону №5139 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на гуртовому ринку електричної енергії.

9. Проєкт закону №5183 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж.

10. Проєкт Постанови №5316 про стан виконання Постанови Верховної Ради України "Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захист усіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз" від 20 жовтня 2020 року № 937-IX та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради України, ухвалених у цій сфері.

Також Комітет розгляне лист Харківської міської ради щодо забруднення атмосферного повітря "Коксовим заводом "Новомет" і складну екологічну ситуацію в місті Калуш Івано-Франківської області (Калуський гірничопромисловий комплекс, Домбровський кар’єр).

Як повідомляла ЕкоПолітика, 7 травня під час засідання екологічного комітету напрацювали рішення, які допоможуть посилити контроль за станом довкілля.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління