США виділять $550 млрд на національну водневу стратегію Shutterstock

США виділять $550 млрд на національну водневу стратегію

До 2026 року країна планує знизити вартість "зеленого" водню з більш ніж $5 за кілограм до $2

Для реалізації національної водневої стратегії США планують виділити $550 млрд.

Про це повідомив інформаційний портал Recharge News.

Як повідомляється, в країні планують прийняти новий закон про інфраструктуру, який затвердить національну стратегію і дорожню карту щодо розвитку водневої промисловості.

Із загальної суми в $550 млрд на розвиток нової галузі "зеленого" водню планують витратити $9,5 млрд. Також планують заходи щодо зниження його вартості до не більше ніж $2 за 1 кг до 2026 року, тоді як сьогодні 1 кг водню коштує понад $5.

Згідно з новим законодавством, створять як мінімум чотири регіональних центри з виробництва та використання "зеленого", "синього" і "рожевого" (ядерного) водню.

Крім того, в законопроєкті дали визначення "чистому водню" –це H2, отриманий будь-яким способом, при якому виділяється не більше 2 кг еквівалента CO2 на кожен кілограм виробленого водню. Сюди включили "зелений" водень, отримуваний шляхом електролізу з використанням відновлюваних джерел енергії, "синій" водень, вироблений з викопного палива з уловлюванням і зберіганням вуглецю, і водень, отриманий за допомогою електроенергії АЕС, який часто називають "рожевим".

"Сірий" водень, який виробляють з природного газу або вугілля, виділяє приблизно 9-12 кг CO2 на кожен кілограм водню. Це означає, що 80-90% CO2, що викидається в результаті парової конверсії метану або газифікації вугілля, необхідно буде вловлювати і зберігати впродовж невизначеного часу, щоб відповідати критеріям чистого H2.

Закон про інфраструктуру також включає створення Програми досліджень і розробок чистого водню, яка спрямована на "демонстрацію і комерціалізацію використання чистого водню в транспортному, комунальному, промисловому, комерційному і житловому секторах і на демонстрацію стандарту виробництва чистого водню до 2040 року".

Чистий H2 використовуватимуть для виробництва електроенергії, опалення житлових і комерційних приміщень і гарячого водопостачання, забезпечення паливом легких, середніх і важких дорожніх транспортних засобів, залізничних складів, літаків, а також виробництва сталі, цементу, хімічної сировини і технологічного тепла.

Як повідомляється, кінцеві цілі водневої стратегії повинна затвердити міністр енергетики Дженніфер Гранхольм протягом 180 днів після прийняття законопроєкту, щоб вирішити короткострокові (до 2 років), середньострокові (до 7 років) і довгострокові (до 15 років) проблеми створення чистих водневих систем і технологій .

$500 млн протягом 2022-26 років планують витратити на багаторічні гранти - контракти з компаніями та організаціями - на дослідження, розробки і демонстраційні проекти з отримання, доставки, зберігання або використання чистого водню. Ще $ 1 млрд буде витрачено на гранти і контракти в рамках програми розробки нових водневих технологій, яка спрямована на зниження до 2026 року вартості "зеленого" водню.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що в ЄС прийняли пакет кліматичного законодавства "Fit for 55", в рамках якого Єврокомісія запропонувала кілька способів збільшення використання поновлюваного водню.

Також повідомлялося про те, чи готова Україна експортувати "зелений" водень.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон