Смарагдовий шлях України стане візитівкою заповідного фонду після перемоги – Стрілець shutterstock

Смарагдовий шлях України стане візитівкою заповідного фонду після перемоги – Стрілець

Катерина Бєлоусова

Наразі 20% природоохоронних територій уражені війною

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, в Україні створюють Державне агентство заповідної справи – окремий орган для управління природно-заповідним фондом, візитівкою якого стане Смарагдовий шлях.

Після війни це буде мережа заповідників, заказників, пам’яток природи тощо, які об’єднані єдиною інфраструктурою, повідомляє Міновкілля у Facebook.

Про це Стрілець розповів у четвер, 6 жовтня, під час дискусії "Застосування принципів циркулярної економіки до сталого туризму" у рамках IX Конференції міністрів "Навколишнє середовище для Європи".

Окрім планів Міндовкілля на майбутню розбудову, Стрілець розповів про знищення російськими військами українського заповідного фонду. 

“Ворог палить та використовує наші природні багатства як військову базу”, – сказав міністр.

Він зазначив, що наразі 20% природоохоронних територій уражені війною. Окрім того, 8 заповідників та 10 нацпарків окуповані, а майже 10 млн гектарів територій Смарагдової мережі під загрозою знищення. Від бойових дій страждають і червонокнижні види рослинного та тваринного світу.

"Міндовкілля не лише не відмовилося від своїх довоєнних планів у сфері охорони природи. Тепер вони ще більш амбіційні, – сказав Стрілець. – Зараз ми робимо все, щоб після перемоги було зручно й цікаво досліджувати країну, яка вистояла заради мирного неба в Європі."

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, заявив, що сьогодні в Україні закладається доля всього європейського континенту, зокрема й у сфері екологічної політики.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоінспектори розрахували 15,63 млрд гривень шкоди атмосферному повітрю через пожежі на території Кінбурнського півострова, площа заповідних об'єктів якого складає 68 % усієї території.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.