Названі колосальні збитки від російської агресії на Кінбурнському півострові t.me/deionline

Названі колосальні збитки від російської агресії на Кінбурнському півострові

Катерина Бєлоусова

Площа заповідних об'єктів півострова складає 68 % усієї його території

Екоінспектори розрахували 15,63 млрд гривень шкоди атмосферному повітрю через пожежі на території Кінбурнського півострова, що знаходиться в межах Херсонської та Миколаївської областей.

В період з 1 березня по 3 липня 2022 року вигоріло близько 3 708 гектарів території півострова, повідомляє Держекоінспекція у Telegram.

Екоінспектори встановили, що:

  • з 15 березня по 3 липня 2022 року горіли території нацпарку "Білобережжя Святослава" та регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса", що знаходяться у межах півострова –  вигоріло 2 109 га площі, а сума збитків довкіллю склала 5,7 млрд гривень;
  • з 1 березня по 3 липня 2022 року в межах Василівського та  Кінбурнського лісництва ДП "Миколаївського ЛГ", сталися 22 лісові пожежі на площі 1599,81 га, шкода довкіллю сягла понад 9,93 млрд гривень.

В матеріалі також розповіли, що Кінбурнський півострів – це унікальна територія, неповторна екосистема, що постійно та нещадно зазнає негативного впливу унаслідок пожеж, спричинених військовою агресією.

Півострів відділяє Дніпровсько-Бузький лиман від Чорного моря. На ньому розташовані дві ділянки Чорноморського біосферного заповідника (Волижин ліс та Солоноозерна), національний природний парк  "Білобережжя Святослава", регіональний ландшафтний парк  "Кінбурнська коса", водно-болотні угіддя "Ягорлицька затока" тощо. 

“Площа заповідних об'єктів півострова складає 68 % від усієї його площі. Крім того, півострів є важливою частиною "екологічного коридору", в межах якого пролягають міграційні шляхи величезної кількості птахів”, – зазначили в ДЕІ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова заявила, що на півдні України російські військові знищують унікальну заповідну територію — регіональний ландшафтний парк "Кінбурська коса".

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.