"Слугу народу" обурили екоінспектори, які "за копійки кошмарять" збиральників ягід Shutterstock

"Слугу народу" обурили екоінспектори, які "за копійки кошмарять" збиральників ягід

Олена Яценьо

За словами нардепа, у партії розбиратимуться в юридичних тонкощах такого контролю

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Олексій Устенко висловив своє обурення щодо заходів контролю, які співробітники Державної екологічної інспекції днями почали здійснювати щодо законності збору ягід.

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook він засумнівався в доцільності такого контролю серед людей, коли в країні скоюються справжні порушення у сфері природоохоронного законодавства.

"Київ потрапив у топ забруднених міст світу. 22% населення України не мають доступу до централізованого вивезення сміття. У Дніпро скидають відходи й незаконно видобувають пісок, — перерахував нардеп частину з нерозв'язаних сьогодні проблем. — Думаєте, над цими проблемами б'ються день і ніч екоінспектори? Ні! Збирачі ягід — ось саме ті люди, через яких в Україні тривалість життя на 10 років менше, ніж в Європі! Ну що ж, вирішили вони — карати, так карати!"

В іронічному тоні Устенко сказав, що Держекоінспекція бачить у збиральниках ягід "найбільш злісних порушників" і головну загрозу довкіллю, але в упор не бачить серйозних проблем, таких як масове вирубування лісів на Поліссі, незаконний видобуток бурштину, діяльність великих підприємств, які здійснюють понаднормові викиди небезпечних речовин у повітря, чим забруднюють довкілля.

"Там, до речі, під Рівним рвонула труба на заводі. Може, потрібно по таких небезпечних підприємствах ходити, а не людей за копійки кошмарити? Цікаво, а що це за різновид сліпоти, коли інспектор бачить збирачів ягід "у промислових масштабах", але в упор не бачить, як на Поліссі масово вирубують ліс?" — написав "слуга".

Він закликав екоінспекторів не перетворюватися на "карателів" і додав, що в партії будуть розбиратися в юридичних тонкощах цієї справи.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Україні ліквідують Державну екологічну інспекцію. Натомість створять новий орган, що здійснюватиме контроль за дотриманням вимог і норм законодавства у сфері екоконтролю.

Також нагадаємо, що працівники екоінспекції під час проведення планових перевірок у лісових господарствах проігнорували незаконні санітарні рубки в "сезон тиші".

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів