Скандал із нардепом-браконьєром отримав продовження Скриншот

Скандал із нардепом-браконьєром отримав продовження

Олена Яценьо

Парламентар пообіцяв, що після відрядження вживе заходів щодо компенсації збитків

Керівник Київського рибоохоронного патруля Володимир Мухін викликав для давання пояснень народного депутата Вадима Івченка, якого днями запідозрили в рибному браконьєрстві.

Про це голова рибоохорони Київщини написав на своїй сторінці у фейсбуці.

“Запросив народного депутата України Вадима Івченка для давання пояснень. Сьогодні отримав десятки повідомлень і дописів про публікацію від імені Вадима Івченка, народного депутата України, члена Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики”, — зазначив Мухін.

Зокрема, керівник Київського рибпатруля відправив Івченку листа з проханням дати пояснення.

Нагадаємо, що нардепа запідозрили в браконьєрстві після того, як він похизувався в соцмережах світлинами із двома повними відрами дрібних судаків.

Івченко написав, що всю цю рибу йому вдалося зловити на вудку. Утім, досвідчені рибалки розгледіли на фото, що посадовець використовував заборонену снасть — так званий драч, який є браконьєрським знаряддям для вилову риби.

Окрім того, судячи зі світлин, нардеп перевищив добову норму вилову та не дотримався мінімально дозволеного розміру риби до вилову.

За словами Мухіна, у цьому випадку навіть можуть убачатися ознаки кримінального правопорушення, передбачені статтею "Незаконне зайняття рибним промислом" Кримінального кодексу. Санкція цієї статті передбачає від 17 000 до 51 000 гривень штрафу або обмеження волі на термін до трьох років.

Згодом, 19 жовтня, голова рибоохорони Київщини написав у фейсбуці, що отримав потужну атаку "ботоферми", через яку його допис соцмережа заблокувала.

Окрім того, за його словами, почався "тиск через адмінресурс". Мухін заявив, що опоненти вживають усіх заходів, щоб відсторонити його від обійманої посади чи звільнити.

"Мені почали передавати "привіти" з натяками про те, що будуть можливі дисциплінарні певні провадження за надуманими фактами і, можливо, стоїть питання подальшого мого звільнення (…) Адресата зараз не передають і ні на кого не посилаються", — розповів Мухін в ефірі програми "Київ. NewsRoom" телеканалу "Київ".

Водночас керівник Київського рибпатруля додав, що за світлинами, які показав Івченко, людину дуже важко притягнути до відповідальності за браконьєрство — мовляв, не вистачає інших фактичних доказів.

Зі свого боку, Івченко запевнив, що тиск на Мухіна з боку народних депутатів та інших осіб не пов’язаний з реакцією того на його публікацію з рибою.

Він також пообіцяв, що після відрядження надасть письмові вичерпні пояснення з цієї ситуації, вийде на зв’язок із громадськістю та вживе заходів щодо компенсації збитків.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про значне підвищення штрафів за незаконний вилов риби. Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Держрибагентства та збільшив штрафи за незаконний вилов риби в десятки й сотні разів залежно від виду риби.

Читайте також
На Сумщині браконьєри жорстоко вбили 8 косуль
На Сумщині браконьєри жорстоко вбили 8 косуль

Полювання в умовах воєнного стану заборонено

На Житомирщині браконьєри жорстоко вбили вагітну лосиху
На Житомирщині браконьєри жорстоко вбили вагітну лосиху

Поліцейських розслідують факт незаконного полювання