В Україні різко зросли штрафи за незаконний вилов риби: скільки заплатять браконьєри shutterstock

В Україні різко зросли штрафи за незаконний вилов риби: скільки заплатять браконьєри

Олена Яценьо

Штраф за одного окуня підняли у 186 разів

Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Держрибагентства та збільшив штрафи за незаконний вилов риби в десятки й сотні разів залежно від виду риби.

Таке рішення уряд ухвалив на засіданні в середу, 6 жовтня, повідомила пресслужба Державного агентства меліорації та рибного господарства.

Затвердили відповідну постанову, якою внесено зміни до постанови Кабміну від 21 листопада 2011 року № 1209 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів".

Як наголосили в Держрибагентстві, необхідність розроблення цього акта була зумовлена низьким рівнем чинних такс. Востаннє їх було встановлено майже 10 років тому, тож вони не відповідали економічній ситуації в країні та не спонукали порушників до припинення незаконної діяльності.

"Браконьєру простіше сплатити штраф, тому що він становив 0,000001% від їхнього заробітку. У деякі роки браконьєри могли в рік добути стільки ж риби, скільки всі риболовецькі промислові підприємства України разом", – наголосив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

За даними агентства, у 2020 році органи рибоохорони викрили понад 46 тис. правопорушень, з яких понад 13 тис. є грубими порушеннями правил рибальства. Загальна кількість вилучених незаконно добутих водних біоресурсів становила понад 142 тонни. Загальна сума збитків, завданих у 2020 році рибному господарству внаслідок порушень правил рибальства та охорони водних біоресурсів, сягнула 101,9 млн грн.

Shutterstock

Постановою уряд збільшив розмір штрафу за незаконний вилов одного екземпляра.

"За незаконний вилов раків треба буде заплатити в 130 разів більше, карася сріблястого – у 93 рази, окуня – у 186 разів, такий же підхід стосується цілої низки інших водних біоресурсів", – зазначив Лещенко.

Нові штрафи за незаконний вилов риби

Такси застосовуватиметься до кожного екземпляру водних біоресурсів незалежно від їхнього розміру і ваги.

  • карася сріблястого – у 93 рази (із 17 до 1581 грн);
  • окуня – у 186 разів (із 17 до 3162 грн);
  • краснопірки – у 23 рази (з 68 до 1564 грн);
  • лина – у 13,4 раза (зі 119 до 1598 грн);
  • ляща – у 9,7 раза (зі 170 до 1649 грн);
  • плоскирки – у 46 разів (з 34 до 1564 грн);
  • щуки – у 10,2 раза (з 340 до 3468 грн);
  • судака – у 7 разів (з 510 до 3587 грн);
  • сома – у 12 разів (з 425 до 5117 грн).

Окрім того, за кожного незаконно виловленого рака порушник повинен буде заплатити вже не 25,5 грн, а 3332 грн. У цьому випадку підвищення відбулося відразу у 130 разів.

Додамо також, що, крім відшкодування шкоди за встановленими таксами, браконьєр ще й заплатить адміністративний штраф за порушення правил рибальства (від 170 до 510 грн), а якщо рибалили із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, перевищення добової норми вилову тощо, то сума штрафу вже становитиме від 340 до 680 грн із конфіскацією знарядь і засобів рибальства.

"Виснаження рибних запасів несе значно більшу загрозу, ніж видається. Масовий незаконний вилов, неконтрольоване забруднення водойм веде до радикального зменшення здатності риб до відтворення, що в деяких випадках означає їх повне знищення. Тому державна політика щодо порушників, які вдаються до незаконного рибальства, буде жорсткішою і жорсткішою", – запевнив міністр АПК.

Очікується, що реалізація постанови збільшить надходження коштів до місцевих бюджетів у вигляді відшкодування завданих збитків рибному господарству України внаслідок порушення правил рибальства.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Ізмаїльському районі, що на Одещині, викрили двох браконьєрів, які займалися незаконним виловом червонокнижної риби родини осетрових.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків