Нардеп від "Батьківщини" потрапив у скандал через браконьєрство. Фото

Нардеп від "Батьківщини" потрапив у скандал через браконьєрство. Фото

Олена Яценьо

Він опублікував фото з рибою, але після звинувачень у браконьєрстві видалив їх

Народний депутат від "Батьківщини" та заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Вадим Івченко вирішив похизуватися в соцмережі величезним уловом риби та впіймався на браконьєрстві.

Відповідні фото з відрами риби він опублікував на своїй сторінці у фейсбуці, тоді уважні користувачі помітили на них браконьєрське спорядження. Після шквалу критики та звинувачень у порушенні правил рибальства нардеп видалив допис, але скриншоти фотозвіту Івченка опублікував еколог, журналіст і громадський активіст Ігор Тихолаз.

На світлинах нардеп позує з уловом – трьома відрами дрібних судаків. “Сьогодні гарна рибалка. І все на вудку”, – підписав він опубліковані кадри. Проте на одному з фото Івченко, за словами знавців, тримає у руці заборонений засіб для вилову риби – снасть, яка має назву "драч".

Так званий драч – це саморобне заборонене пристосування, яке складається зі спаяних або зварених разом декількох великих гачків. Зазначається, що його можна порівняти з гарпуном, оскільки риба буквально насаджується на гачки, а не ловиться за губу як за допомогою вудки.

Ба більше, переважна більшість риби, що потрапила на "драч", зривається і потім гине через отримані пошкодження. За статистикою, усього 10% спійманої в такий спосіб риби дістається браконьєрові.

Згідно із законодавством України, використання такого знаряддя рибного лову передбачає штраф 600 гривень, а за незаконно виловлений судак накладається штраф у розмірі 3500 гривень.

"Народний обранець, щиро вболіває за український агросектор. Це з одного боку. А з іншого – примітивний "бракоша", який драчем ловить дрібного судака. До речі, скільки там уже збиток за штуку, тисячі 3,5 грн, здається? У двох відрах під сто тисяч гривень лежить, якщо не більше. Він мусить попросити вибачення і сплатити всі необхідні штрафи та збитки, наповнити державний бюджет із власної кишені", – написав Тизолаз.

Чоловік зазначив, що першого, хто помітив наявність браконьєрського засобу на світлині та лишив під дописом відповідний коментар, народний депутат забанив. Йдеться про рибалку Юрія Вознюка.

Проте ні блокування інших користувачів, ні видалення публікації не допомогло нардепу. Скриншоти його дозвілля вже поширилися інтернетом. Зокрема, під дописом Тихолаза з’явилося багато коментарів з обуренням щодо поведінки народного обранця.

"Що тут скажеш. Складно закликати громадян не порушувати правил рибальства і дотримуватися норм вилову, коли законотворці з друзями самі так роблять та ще й публічно хизуються", – зауважив один із коментаторів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про значне підвищення штрафів за незаконний вилов риби. Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Держрибагентства та збільшив штрафи за незаконний вилов риби в десятки й сотні разів залежно від виду риби.

Читайте також
На Сумщині браконьєри жорстоко вбили 8 косуль
На Сумщині браконьєри жорстоко вбили 8 косуль

Полювання в умовах воєнного стану заборонено

На Житомирщині браконьєри жорстоко вбили вагітну лосиху
На Житомирщині браконьєри жорстоко вбили вагітну лосиху

Поліцейських розслідують факт незаконного полювання