Ситуація на Чорнобильській АЕС надзвичайно небезпечна, – Подоляк Shutterstock

Ситуація на Чорнобильській АЕС надзвичайно небезпечна, – Подоляк

Олена Яценьо

МАГАТЕ втратило зв'язок із системою моніторингу на ЧАЕС

Станом на 9 березня ситуація на Чорнобильській атомній електростанції, яку захопили російські війська, надзвичайно небезпечна, оскільки Міжнародне агентство з атомної енергії втратило зв'язок із віддаленою передачею даних від систем контролю безпеки ЧАЕС.

Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк на своїй сторінці у твітері.

"МАГАТЕ несподівано втратило зв'язок із моніторинговими системами гарантій на ЧАЕС. І тому тепер ніхто не розуміє, що саме відбувається в Чорнобилі, хто й чим там займається і чим це загрожує регіону. Надзвичайно небезпечна ситуація", - зазначив Подоляк.

У МАГАТЕ заявили, що нині агентство веде перевірку стану систем контролю за дотриманням гарантій в інших місцях перебування в Україні та найближчим часом надасть додаткову інформацію.

Занепокоєння Міжнародного агентства з атомної енергії викликає й те, що на АЕС працює та сама зміна, яка заступила за день до входження російських військових на об'єкт – це приблизно 210 осіб технічного складу та працівників служби охорони.

У персоналу обмежений доступ до їжі, води та медикаментів. В агентстві наголосили, що персонал, який працює на ядерних об'єктах, повинен мати можливість відпочивати та працювати позмінно, що вкрай важливо для ядерної безпеки.

"Я глибоко стурбований важкою та стресовою ситуацією, з якою стикається персонал Чорнобильської атомної електростанції, та потенційними ризиками, які це несе для ядерної безпеки. Я закликаю сили, які контролюють об’єкт, терміново сприяти безпечній ротації персоналу", – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Згодом стало відомо, що Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена внаслідок ворожих дій окупантів. За інформацією "Укренерго", поки що ремонті роботи та відновлення енергоживлення неможливі через бойові дії.

Водночас у МАГАТЕ заявили, що теплового навантаження басейну витримки відпрацьованого палива та обсягу води для його охолодження достатньо для ефективного відведення тепла без потреби в електропостачанні.

"Крім того, на об’єкті є резервні аварійні дизельні генератори на випадок повної втрати електроенергії", – зазначили в організації.

Читайте також
Нацбанк випустив нову ювілейну монету "Лелека чорний"
Нацбанк випустив нову ювілейну монету "Лелека чорний"

Це четверта монета з серії, яка присвячена відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника

Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України