Розраховано колосальні збитки від вирубки 426 дерев у Чорнобильській зоні shutterstock

Розраховано колосальні збитки від вирубки 426 дерев у Чорнобильській зоні

Катерина Бєлоусова

Діаметр дерев сягав від 12 до 25 см

Екоінспектори розрахували 14 мільйонів гривень збитків від вирубки 426 дерев на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Таке порушення виявили під час проведення рейдових заходів наприкінці лютого, повідомляє Державна екологічна інспекція Столичного округу у Facebook.

Як відомо, такі перевірки почали проводити в рамках діяльності Міжвідомчої робочої групи.

Зазначається, що під час першої перевірки екоінспектори виявили вирубку 420 сосен та 6 дубів, діаметром від 12 до 25 см.

“Загальний розмір шкоди становить 14 мільйонів гривень”, – йдеться у повідомленні.

У пресслужбі пояснили, що таку суму розрахували за постановою Кабінету міністрів №575 від 10 травня 2022 року "Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд".

Нагадаємо, рейдова група під час першої позапланової перевірки Чорнобильської зони виявила понад 500 пнів зрізаних дерев та розорювання земель для сільськогосподарських робіт у радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Чорнобильській зоні відчуження створили 32 мобільні рейдові групи, які виявлятимуть порушення природоохоронного законодавства, зокрема полювання, вирубки, розорювання земель для сільськогосподарських потреб, вилов риби тощо.

Читайте також
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України