Україна втратила контроль над ядерними об’єктами в зоні ЧАЕС: що відомо на даний момент shutterstock

Україна втратила контроль над ядерними об’єктами в зоні ЧАЕС: що відомо на даний момент

Валентина Гембарська

Наслідками захоплення окупаційними військами ЧАЕС стане руйнування інфраструктури та об’єктів, які захищають Європу та світ від наслідків Чорнобильської катастрофи

У четвер, 24 лютого, війська Російської Федерації захопили контроль над ядерними і радіаційними об’єктами у зоні відчуження.

Про це повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних територій.

На брифінгу за підсумками позачергового засідання Уряду прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що, на жаль, усі об’єкти Чорнобильської АЕС узяті під контроль російських збройних угруповань. За даними керівництва ДАЗВ та ДСП "Чорнобильська АЕС", жертв та постраждалих наразі немає.

Зазначається, що такі загарбницькі дії РФ є прямим порушенням статті 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року.

"Установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, — не повинні ставати об'єктами нападу навіть у тих випадках, коли такі об'єкти є воєнними об'єктами, якщо такий напад може викликати звільнення небезпечних сил і наступні тяжкі втрати серед цивільного населення. Інші воєнні об'єкти, розміщені в цих установках або спорудах чи поблизу них, не повинні ставати об'єктами нападу, якщо такий напад може викликати вивільнення небезпечних сил у таких установках або спорудах та наступні тяжкі втрати серед цивільного населення", — сказано в цій статті.

5 частина статті 85 Протоколу каже, що зазначені порушення можуть розглядатись як військові злочини у випадку тяжких втрат серед цивільного населення.

​​Про ситуацію на Чорнобильській АЕС та інших об'єктах зони відчуження

За інформацією ДСП "Екоцентр", у Зоні відчуження зафіксовані перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання.

Такі коливання фахівці ДСП "Екоцентр" пов’язують із порушенням верхнього шару ґрунту внаслідок руху великої кількості важкої військової техніки через зону відчуження та підняттям у повітря забрудненого радіоактивного пилу.

Згідно з даними Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження, наразі маємо такі показники:

  • Пoжежне депо – 9460, при середньорічному у 2021 році – 1900
  • Станція Янів – 3460, при середньорічному – 670
  • Машево – 8040, при середньорічному – 840
  • Красне – 3340, при середньорічному – 720
  • Зимовище – 8220, при середньорічному – 780
  • Вектор – 2050, при середньорічному –  130.

Також, варто зазначити, що станом на 25 лютого Україна поінформувала МАГАТЕ про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами у зоні відчуження та збільшення рівня радіації внаслідок захоплення зони ЧАЕС.

"Весь світ пам’ятає і з болем у серці згадує одну з найбільших екологічних катастроф — аварію на Чорнобильській АЕС. Десятиріччами разом із вільним світом та Україна колись захистила увесь світ від ядерної небезпеки. Але, на жаль, сьогодні увесь світ постав перед новою страшною загрозою ядерної небезпеки – російські збройні угруповання захопили усі об’єкти Чорнобильської АЕС. У сховищах відпрацьованого ядерного палива СВЯП-1 та СВЯП-2 знаходиться понад 22000 відпрацьованих тепловиділяючих збірок реактору. У жахливих руках агресора ця значна кількість плутонію-239 може перетворитися на ядерну бомбу, яка перетворить тисячі гектарів у мертву безжиттєву пустелю", — сказано в повідомленні.

Повідомляється, що наслідками захоплення окупаційними військами Чорнобильської зони стане руйнування інфраструктури та об’єктів, які захищають Європу та світ від наслідків Чорнобильської катастрофи.

"Гуманітарні та екологічні наслідки такої катастрофи не матимуть кордонів, не стосуватимуться НАТО або ЄС, вони будуть мати жахливі наслідки для людей. Тільки разом ми змусимо  агресора заплатити найвищу ціну за злочини у Чорнобильській зоні відчуження, які він прагне вчинити проти України та світу!" — додають у Міндовкілля.