Голосування за скандальний законопроєкт про санітарні рубки провалилося, – Железняк shutterstock

Голосування за скандальний законопроєкт про санітарні рубки провалилося, – Железняк

Ганна Велика

Природоохоронці напередодні повторно закликали громадськість звертатися до народних обранців з вимогою не підтримувати цей документ

Законопроєкт №9516 про скасування оцінки впливу на довкілля для суцільних санітарних рубок під час голосування 4 вересня набрав тільки 122 голоси депутатів Верховної Ради.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

За інформацією членів Української природоохоронної групи (УПГ), ДП "Ліси України" та Держлісагентство лобіювали включення проєкту закону №9516 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах” до порядку денного Верховної Ради України.

“Не зупиняє лобістів вирубки лісів Карпат ані критична позиція ЄС, ані висновок антикорупційного комітету щодо наявності корупційних ризиків. Їхня мета – забезпечити мільйонами кубометрів деревини новий деревообробний завод, який будується в Закарпатті олігархом Юрушевим”, – заявили в УПГ.

Свою аргументовану позицію проти законопроєкту №9516 напередодні голосування висловила також депутатка Юлія Овчинникова, голова підкомітету з питань лісових ресурсів Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування. Вона назвала одразу 6 вагомих причин:

  1. Документ спрямований на збільшення масштабів суцільних санітарних рубок, а саме цими рубками незаконно вирубують Карпати та інші ліси.
  2. Він суперечить Екологічному договору, розробленому спільно українськими і європейськими експертами на виконання Формули миру президента України.
  3. Представництво ЄС неодноразово вказувало на ризики цього законопроєкту для євроінтеграції.
  4. Керівництво Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора вважає, що він може погіршити стан законності в лісовій сфері.
  5. Наявність негативного висновку антикорупційного комітету, який чітко вказує на корупційні ризики.
  6. Проти законопроєкту №9516 виступають провідні українські і європейські природоохоронні громадські організації.

“Особливо гидко бачити маніпуляції на темі війни та забезпечення людей дровами. Мовляв, без 9516 ми це не можемо зробити”, – сказала нардепка.

Вона нагадала, що протягом останніх місяців уряд прийняв одразу 2 постанови з цього приводу. Однією створив два нових типи рубок:

  • "для потреб оборони та безпеки", щоб ЗСУ або військові адміністрації могли по спрощеній процедурі отримати потрібну їм деревину;
  • "для вилучення пошкоджених внаслідок бойових дій дерев", щоб оперативно прибрати пошкоджені снарядами чи пожежами дерева.

Другою постановою врегулювали забезпечення дровами населення в прифронтових регіонах.

“Цього більш чим достатньо, аби забезпечити деревиною і будівництво фортифікаційних споруд, і людей дровами”, – впевнена Юлія Овчинникова.

Вона заявила, що голосуватиме проти законопроєкту №9516 та закликає колег її підтримати.

Проти прийняття цього документу виступили, зокрема такі організації та спільноти:

  • ГО “Дунайсько-Карпатська програма”:

  • УПГ:

  • правозахисна організація “Екологія. Право. Людина”:

Нагадаємо, що на початку червня під тиском фахівців та громадських активістів законопроєкт №9516 зняли з порядку денного Верховної Ради. Також ЕкоПолітика писала про те, що Єврокомісія вбачає загрози у цьому документі про санітарні рубки лісу.

Читайте також
За тиждень прокурори повідомили про 3 справи щодо незаконної порубки лісу
За тиждень прокурори повідомили про 3 справи щодо незаконної порубки лісу

Вони знаходяться на різних етапах провадження

На Миколаївщині судитимуть правоохоронця, який організував незаконну рубку дерев
На Миколаївщині судитимуть правоохоронця, який організував незаконну рубку дерев

Йому та його спільникам загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років

Єврокомісія вбачає загрози у законопроєкті №9516 про санітарні рубки лісу
Єврокомісія вбачає загрози у законопроєкті №9516 про санітарні рубки лісу

Це співпадає з позицією українських екоактивістів