Розкрито резонансні подробиці про фірму, яка створила стихійні звалища медичних відходів у двох областях

Розкрито резонансні подробиці про фірму, яка створила стихійні звалища медичних відходів у двох областях

Компанія-порушник уже потрапляла в поле зору органів контролю — Міндовкілля та Держекоінспекції

Днями Нацполіція виявила стихійні звалища небезпечних медичних відходів у Миколаївській і Київській областях. У справі фігурує ТОВ "Екологічні переробні технології" — фірма-утилізатор зі Львівщини.

Про це сказано в матеріалі Green Post. Видання посилається на дані своїх джерел. Зазначається, що вищевказана компанія вже потрапляла в поле зору правоохоронців торік. Причиною було недобросовісне поводження з небезпечними медичними відходами, зокрема тими, що залишаються у відділеннях із хворими на COVID-19.

Фірма "Екологічні переробні технології" зареєстрована в Києві, а провадить свою господарську діяльність у Львові (тобто має там виробничі потужності). Варто зазначити, що за законодавством компанія має право здійснювати свою діяльність за місцем провадження своєї господарської діяльності, тобто у Львові, а не у Київській чи Миколаївських областях. Там і має розташовуватися матеріально-технічна база для знешкодження.

Зазначається, що 18-19 листопада минулого року було проведено позапланову перевірку Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України вищезазначеного підприємства. Під час перевірки було виявлено 14 порушень дотримання вимог ліцензійних умов.

Проте наказом про проведення позапланової перевірки ліцензійних умов передбачалося тільки 11 пунктів. Тобто фірма-утилізатор має 14 порушень з 11 пунктів, передбачених до перевірки.

Серед порушень було встановлено:

1) ліцензіат не розміщує відходів у спеціально обладнаних місцях;

2) у ліцензіата немає дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки;

3) у ліцензіата немає спеціальних паспортів на кожне місце чи об’єкт видалення відходів.

У статті сказано, що одне з порушень, яке встановлене міністерством, стосувалося зберігання небезпечних відходів 1-го класу. Але якщо проаналізувати ліцензійний реєстр "Поводження з небезпечними відходами", розміщений на сайті міністерства у відкритому доступі, то ліцензії на поводження з відходами 1-го класу небезпеки взагалі немає.

За даними видання, у 2018 році Міндовкілля проводило перевірку та надало припис, який стосувався браку потрібних технологій для знешкодження небезпечних відходів. А вже в лютому 2021 року ця компанія позапланово перевірялася Державною екологічною інспекцією у Львівській області. Перевірявся припис. Було встановлено одне порушення щодо невиконання припису і на припис надано ще один припис. Попри це компанія й надалі працює.

У статті вказано, що "Екологічні переробні технології" навесні 2020 року перевіряла СБУ, після того як виявили факти вивезення цією компанією медичних відходів зі столичних інфекційних відділень на звичайні сміттєзвалища Київщини. Тоді серед виявленого також були шприци, медичні маски, халати тощо.

"Ось уже у 2021 році 11 лютого працівники Національної поліції України задокументували факти грубого порушення санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з небезпечними відходами ліцензіатом. Проведено обшуки не тільки на складах, але й в офісних приміщення недобросовісного утилізатора зі Львівщини, що "прославився" на всю країну. Цікавим і неоднозначним залишається той факт, що Міндовкілля та ДЕІ проводили перевірки, компанія хоч із порушеннями, але успішно їх пройшла та досі працює. Виникає питання, міністерство захисту кого та чого? Уже рік нас труїть медичними відходами одна і та ж компанія, а міністерство мовчить, хоча ситуація набула розголосу в ЗМІ", — сказано в статті.

Водночас на сайті ТОВ вказано, що компанія дбає "про поліпшення екологічного стану і зменшення обсягу небезпечних і потенційно небезпечних відходів в Україні задля того, щоб наші діти та онуки росли здоровими в екологічно чистій країні". Також застерігає не викидати небезпечні відходи у звичайний смітник, адже "вони можуть бути токсичними та радіоактивними, спричиняти різні небезпечні хвороби".

Як повідомляла ЕкоПолітика, 12 лютого на території Київської та Миколаївської областей правоохоронці спільно з регіональними екоінспекторами виявили незаконні звалища з епідемічно небезпечними медвідходами.

Читайте також
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба

Селищна рада домовилася про утилізацію відходів

В Італії створили асфальт з використаних медичних масок
В Італії створили асфальт з використаних медичних масок

Такий асфальт має більшу довговічність та потребує менше сировини

"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи
"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи

Киян закликали не змивати ліки в каналізацію, а приносити на переробку