В Італії створили асфальт з використаних медичних масок Getty Images

В Італії створили асфальт з використаних медичних масок

Катерина Бєлоусова

Такий асфальт має більшу довговічність та потребує менше сировини

Фахівці з італійських університетів Вітербо, Бергамо та E-Campus розробили технологію виробництва асфальту, зміцненого матеріалом з перероблених масок і рукавичок пандемія COVID-19.

Технічні випробування показали, що такий асфальт якісніший, ніж звичайний, повідомляє Monitor Info.

Проєкт фінансує Міністерство екологічного переходу Італії.

В матеріалі підкреслили, що вчені вирішили дати друге життя величезній кількості засобів індивідуального захисту, які використовувалися протягом двох з половиною років пандемії COVID-19. 

“Ми запитали себе, що можна зробити з нашими використаними масками та рукавичками, якщо ми хочемо, щоб вони не розглядалися як відходи, не призначені для сортування. Завдяки нашому проекту їх можна буде використовувати для виробництва дорожнього покриття”, – розповів дослідник з Університету Вітербо Марко Марконі.

Він пояснив, що до суміші заповнювачів і бітуму в якості армуючого матеріалу додають подрібнені маски та рукавички. Це забезпечує більшу довговічність дорожнього покриття та менше використання сировини.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає реформувати підходи до медичного сміття, а також зменшити використання тих матеріалів, які продукують найбільше відходів.  Пандемія COVID-19 спричинила накопичення десятків тисяч тонн додаткового медичного сміття і відходи з COVID-лікарень є серйозною загрозою довкіллю на планеті.

Читайте також
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба

Селищна рада домовилася про утилізацію відходів

"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи
"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи

Киян закликали не змивати ліки в каналізацію, а приносити на переробку