У двох областях України виявили стихійні звалища COVID-відходів. Фото і відео

У двох областях України виявили стихійні звалища COVID-відходів. Фото і відео

Замість утилізації, використані тести на COVID-19 звозили на склади

На території Київської та Миколаївської областей правоохоронці спільно з регіональними екоінспекторами виявили незаконні звалища з епідемічно небезпечними медвідходами.

Як розповіли в управління комунікації Національної поліції України, тонни небезпечного сміття знайшли на старих складах.

"11 лютого проведено обшуки в офісних і складських приміщеннях, які орендувало підприємство-ліцензіат. У результаті правоохоронці виявили тонни використаного медичного інструменту, лікарських діагностичних і дезінфекційних засобів, а також органічні медичні відходи, предмети, забруднені біологічними рідинами, відходи медичних закладів та мікробіологічних лабораторій, зокрема діяльність яких пов’язана із СОVID-19", - йдеться в повідомленні пресслужби Нацполіції.

Відповідно до правила знищення лікарських і біологічних засобів, які не підлягають подальшому використанню, вони набувають статусу відходів і передаються для знищення. Однак, як встановлено, підприємство, не виконуючи взятих зобов'язань, звозило залишки в складські приміщення, розташовані в Миколаївській і Київській областях. Водночас ці склади не пристосовані для зберігання й утилізації медвідходів.

Нині правоохоронці проводять заходи для убезпечення громадян. Про цей факт повідомлять представників місцевої влади для організації належної утилізації небезпечних відходів.

Також слідчі поліції відкрили справу за попередньою правовою кваліфікацією зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу України). Встановлюється коло причетних осіб.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У поліції також не відкидають того, що після проведення першочергових слідчих дій вирішуватиметься питання щодо додаткової кваліфікації дій правопорушників за ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України. Максимальна санкція за цією статтею — позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Новомосковську невідомі влаштували стихійне сміттєзвалище використаних шприців. З десяток мішків зі шприцами і голками виявили діти.

Читайте також
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба

Селищна рада домовилася про утилізацію відходів

В Італії створили асфальт з використаних медичних масок
В Італії створили асфальт з використаних медичних масок

Такий асфальт має більшу довговічність та потребує менше сировини

"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи
"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи

Киян закликали не змивати ліки в каналізацію, а приносити на переробку