Рослини Червоної книги України: які причини зникнення та як захистити УНІАН

Рослини Червоної книги України: які причини зникнення та як захистити

Олекса Франко

Щороку в Україні знищують 20 мільйонів першоцвітів

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів проводиться робота з підготовки четвертої редакції видання Червоної книги України. Третього березня Мін’юст уже затвердив оновлений перелік видів фауни, що віднесено до ЧКУ. Утім, оновлений перелік видів рослинного світу того ж дня оприлюднено не було.

Нині до третього видання "Червона книга України" (рослинний світ) занесено 826 видів рослин і грибів: судинні рослини (611), мохоподібні (46), водорості (60), лишайники(52), гриби (57).

Як зазначається, кількість видів рослин у третьому порівняно з другим виданням збільшилася на 285 видів, а у другому порівняно з першим — на 390 видів. З огляду на приблизно однакові проміжки часу між виданнями ЧКУ спостерігається певне уповільнення темпів зменшення втрати різноманіття видів рослин і грибів України.

Причини зникнення рослин у природі

  1. Зривання та викопування дикорослих рослин.
  2. Витоптування трав’яного покриву під час відпочинку.
  3. Вирубування дерев.
  4. Зміна кліматичних умов.
  5. Випасання худоби.
  6. Косіння.
  7. Розорювання земель.
  8. Використання лікарської сировини.
  9. Пожежі.
  10. Висаджування на присадибних ділянках.

Відповідальність за знищення рослин, які занесені до Червоної книги України

За знищення рослин, які перебувають на межі зникнення та потребують охорони, передбачено відповідальність.

Зокрема, незаконний збір і реалізація рідкісних і занесених до Червоної книги України ранньоквітучих рослин заборонені Законом України "Про Червону книгу України", та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Затверджені у 2012 році зміни до Закону України "Про Червону книгу України" забороняють реалізовувати не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені у штучних умовах.

За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, передбачено штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян від двадцяти (340 грн) до тридцяти (510 грн) неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією незаконно добутого, а на посадових осіб – від тридцяти (510 грн) до п’ятдесяти (850 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Квіти Червоної книги України

Більшість видів ранньоквітучих весняних рослин (первоцвітів) – це квіти, які занесені до Червоної книги. Такими є всі види підсніжників, шафрани (крокуси), проліски, цикламени, сон-трава, конвалії, зозулині черевички справжні, цибуля ведмежа (черемша), любка дволиста, білоцвіт весняний, рябчик шаховий, горицвіт весняний тощо.

Квіткове браконьєрство

Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушеннями законів України "Про Червону книгу України", "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього середовища України" та правил торгівлі.  Обов’язки з охорони, збереження та невиснажливого використання рослинних ресурсів покладаються на органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, власників та користувачів земельних ділянок.

Забороняється також і купівля дикорослих рослин у фізичних чи юридичних осіб, які заготовили ці рослини без дозволу. Тобто коли хтось із громадян придбав букетик підсніжників, заплативши за нього певну суму, то він став порушником закону.

Купуючи підсніжники чи інші види первоцвітів, ви підтримуєте варварський браконьєрський бізнес, формуючи попит. Немає попиту — немає пропозиції.

Однак щороку, попри встановлену адміністративну відповідальність, в Україні знищують 20 мільйонів першоцвітів. Унаслідок цього можуть зникати цілі популяції цих рослин.

Як захистити червонокнижні первоцвіти

З метою збереження ранньоквітучих видів рослин щороку в Україні проводиться екологічна акція “Первоцвіт". Її метою  є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин.  Акція триває до середини-кінця травня. До цієї акції залучаються екоінспектори, працівники територіальних органів Національної поліції та державної лісової охорони, громадські організації.

Коли ви бачите торгівлю первоцвітами, необхідно викликати поліцію та екоінспекцію.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Долині нарцисів на Закарпатті знову виникла пожежа. Вогнеборці завадили повному знищенню заповідника, однак частину знаменитої долини червонокнижних квітів уберегти не вдалося.

Читайте також
На Черкащині виявили новий осередок з рідкісними квітами. Фото
На Черкащині виявили новий осередок з рідкісними квітами. Фото

Екологи планують домогтися створення пам'ятки природи

На Рівненщині поселилися рідкісні для Європи червонокнижні гризуни
На Рівненщині поселилися рідкісні для Європи червонокнижні гризуни

Коли ліскулька впадає в зимову сплячку температура тіла падає з 34°-36°C до 0,25°-0,5°C

Київський парк облаштували будиночками для кажанів. Фото
Київський парк облаштували будиночками для кажанів. Фото

У Голосіївському парку проживає 5 видів кажанів

На Закарпатті в заповіднику науковці знищили урочище червонокнижної квітки
На Закарпатті в заповіднику науковці знищили урочище червонокнижної квітки

Рослинний покрив захищав цибулини від надмірного нагрівання