Долина нарцисів знову у вогні: на Закарпатті загорівся природний заповідник UAinfo

Долина нарцисів знову у вогні: на Закарпатті загорівся природний заповідник

Олекса Франко

Пожежа могла бути умисною і спричиненою спалюванням сухої трави та листя

У Закарпатській області виникла пожежа в Долині нарцисів – заповідному масиві у складі Карпатського біосферного заповідника, що входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Вогнеборці завадили повному знищенню заповідника, однак частину знаменитої долини червонокнижних квітів уберегти не вдалося, повідомляють у пресцентрі Державної служби з надзвичайних ситуацій.

“20 березня о 18:38 в оперативно-рятувальну службу надійшло повідомлення про загоряння сухої трави на відкритій території в с. Кіреші Хустської територіальної громади”, – йдеться в повідомленні ДСНС.

Для ліквідації займання до місця пожежі відправили вогнеборців 10-ї державної пожежно-рятувальної частини міста Хуст.

Прибувши на місце виклику, пожежники побачили, що, окрім 1,5 га сухої рослинності на землях загального користування, вогонь поширився й на пів гектара території природного заповідника "Долина нарцисів".

Зусиллями рятувальників о 19:05 розвиток пожежі припинено, повністю ліквідувати її вдалося до 19:30.

“Завдана матеріальна шкода та причина займання встановлюються. Вогнем знищено 1,5 га сухої рослинності на землях загального користування та 0,5 га сухостою на території заповідника”, – додали ДСНС.

Як припускають рятувальники, пожежа могла бути умисною і спричиненою спалюванням сухої трави та листя.

Нагадаємо, у березні 2020 року через підпал сухої трави вже горіла Долина нарцисів.

Довідка. Розташована неподалік від Хуста Долина нарцисів вважається унікальною пам'яткою, оскільки в природному середовищі тут зосереджено 400 видів нарцисів на одній території. Туристи з усієї України щорічно з'їжджаються сюди, щоб зробити барвисті фото унікальних нарцисів, яких в такій кількості в Україні більше ніде не росте. Квітка занесена до Червоної книги України. З 1992 року біосферний заповідник входить до міжнародної мережі ЮНЕСКО.

Як повідомляла ЕкоПолітика, із настанням весни вогнеборці почали частіше виїжджати на гасіння пожеж на відкритих територіях і в екосистемах

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена