Росіяни нищать саме середовище існування українців, — еколог 24 канал

Росіяни нищать саме середовище існування українців, — еколог

Олена Яценьо

Горіння лісів у Чорнобильській зоні — це певним чином ядерний тероризм, який загрожує забрудненням довкілля радіонуклідами

Російська армія руйнує саме середовище існування українців, адже все живе не може виживати в умовах вибухів, пожеж і забруднення хімічними речовинами.

Про це заявив еколог і зоолог, природоохоронний і громадський діяч Олексій Василюк в ефірі Espreso.TV.

За його словами, організм людини нічим не відрізняється від організму життя будь-якої іншої тварини. Забруднення довкілля вибухами або пожежами від горіння нафтобаз завдає шкоди і людям і будь-яким іншим живим організмам.

"Усе середовище, яке нас оточує неминуче страждає від війни. З одного боку, як на загибель усього живого, тобто ніщо живе — ані тварини, ані рослини — не може виживати в умовах вибухів, пожеж і забруднення хімічними речовинами, які є в будь-якому боєприпасі. Так само на це треба дивитися, як і на руйнування середовища існування нас самих", — наголосив Василюк.

Еколог також зазначив, що горіння лісів у Чорнобильській зоні — це не лише руйнування природи, але й, певним чином, ядерний тероризм, який загрожує забрудненням довкілля радіонуклідами.

Василюк назвав дії росіян терористичними як до людей, так і до середовища, у якому ми живемо.

Він також сказав, що пожежі на нафтобазах — це тактичний крок із боку агресора, щоб зменшити кількість пального для України, а з іншого боку — це руйнування довкілля, знищення якісного повітря, яке гарантує здоров‘я і тривале життя.

“Тобто фактично російська армія вдалася до тероризму через погіршення умов нашого існування. Знищено маса нафтобаз, знищено маса промислових підприємств із різноманітними сховищами, наприклад аміаку в Сумах або сховищем інших хімічних речовин у Рубіжному. Це означає, що вони діють як терористи не лише стосовно життя людей, а й щодо середовища, у якому ми мешкаємо. Вони знищують середовище, яке гарантує нам якісний рівень життя”, — підсумував Василюк.

Раніше ЕкоПолітика писала, що через дії російських загарбників на території України під загрозою знищення опинилися майже 200 територій Смарагдової мережі. Це 2,9 млн га, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні та важливі для рідкісних у Європі видів і природних оселищ.

Нагадаємо також, працівники громадської організації "Екодія" з'ясували, що найбільше екологічних злочинів росіян на території України зафіксовано в Київській, Харківській і Миколаївській областях.

Читайте також
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%

В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою
В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою

Ukraine Facility у 2024 році передбачає запуск реформи зменшення та контролю промислового забруднення

У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати
У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати

Для України 2024 рік – це початок кліматичного діалогу