Промисловість має негайно розпочати виконувати НПСВ, — Абрамовський

Промисловість має негайно розпочати виконувати НПСВ, — Абрамовський

Міністр анонсував розгляд у парламенті законопроєкту "Про зменшення промислового забруднення"

Міністр охорони довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський вважає, що промисловість повинна негайно почати виконувати Національний план щодо скорочення викидів.

Про це він заявив під час наради щодо "Механізмів реалізації Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок та виконання вимог Директиви 2010/75/ЄС", на якій були присутні керівники енергогенерувальних компаній.

"У межах робочої наради мали жваву дискусію щодо цього спільно з Міненерго, МОЗ, Фондом Держмайна, народними депутатами та керівниками енергогенерувальних компаній. Тези енергетиків залишаються незмінними: невизначеність щодо енергетичної стратегії України, брак джерел фінансування на впровадження заходів роблять неможливим вчасне виконання Плану", — написав міністр на своїй сторінці у Facebook.

Абрамовський озвучив позицію міністерства:

  • шукати джерела фінансування;
  • визначитися з потужностями, які будуть затребувані під час подальшого формування енергетичного балансу;
  • негайно розпочати виконання Плану в частині викидів пилу.

Він додав, що наступного тижня має відбутися голосування у Верховній Раді за законопроєкт "Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення" №4167. Варто вказати, що документ був різко розкритикований представниками бізнесу, а умови екологізації промисловості називали нереальними до виконання.

Абрамовський заявив, що Нацплан передбачає поступове скорочення викидів від роботи великих спалювальних установок.

"До 2028 року маємо у 40 разів скоротити викиди пилу, у 20 разів — викиди оксидів сірки, а до 2033 року вчетверо мають зменшитися викиди токсичних оксидів азоту. У 2019 році за ініціативою Міненерго вже було відтерміновано проведення заходів зі скорочення викидів для низки ТЕС. Тепер знову звучать такі ідеї", — наголосив міністр.

Національний план було затверджено 2017 року, він передбачає до 2028-2032 років встановлення сірко-, азото- та пилоочистки на всіх об’єктах ТЕС та ТЕЦ, які планують працювати далі, а інші має бути виведено з експлуатації.
Під час передачі таких об’єктів у користування та подальше обслуговування приватним особам в інвестиційних договорах визначено зобов’язання щодо модернізації установок.
Зазначається, що Фонд державного майна надасть Міністерству захисту довкілля повну інформацію про виконання інвестиційних умов для подальшого аналізу.
"Ми проаналізуємо, що вже виконано та визначимось, як будемо рухатися далі. Безперечно, системи пилоочистки мають бути встановлені, а Національний план скорочення викидів виконуватись", — зауважив Абрамовський.
Для обговорення та подальшого напрацювання дієвих механізмів також до діалогу та роботи Міндовкілля планує залучити Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерство фінансів України та інших стейкхолдерів.

Як повідомляла ЕкоПолітика, ЄБА виступила проти ухвалення законопроєкту №4167 в першому читанні, оскільки він несе значні ризики для майбутньої роботи промислових підприємств. Зате підтримала альтернативний законопроєкт №4167-1 і просить узяти його за основу для подальшого доопрацювання.

Читайте також
Міненерго розробляє новий Національний план скорочення викидів, — Галущенко
Міненерго розробляє новий Національний план скорочення викидів, — Галущенко

За словами міністра, наявний план не видається логічним і розумним

Україна не має ні концепції, ні бачення розв'язання питань НПСВ, – Плачков
Україна не має ні концепції, ні бачення розв'язання питань НПСВ, – Плачков

Водночас експерт бачить два шляхи розв'язання проблеми

Держава зобов'язана надати підтримку бізнесу щодо виконання НПСВ, – експертка
Держава зобов'язана надати підтримку бізнесу щодо виконання НПСВ, – експертка

Сьогодні роль і участь держави не виконано, зазначила Берзіна