Прокурори викривають масштабні та системні правопорушення щодо лісового фонду shutterstock

Прокурори викривають масштабні та системні правопорушення щодо лісового фонду

Ганна Велика

Тому виникають сумніви в ефективності лісової реформи, яка наразі проводиться

Спеціалісти Миколаївської обласної та Луцької окружної прокуратур викрили незаконну порубку лісу на понад 1 млн грн та витребували назад у власність держави незаконно відчужені земельні ділянки лісового фонду вартістю понад 7 млн грн та 11 млн грн відповідно.

Про це вони повідомили на сторінках відомств у Facebook.

На Миколаївщині 4 члени організованої злочинної групи для власного збагачення незаконно вирубували та продавали дерева захисних лісових насаджень.

З грудня 2023 року по березень 2024 року обвинувачені орудували на території Вознесенського та Первомайського районів Миколаївської області. Вони здійснили 11 виїздів, пов`язаних із порубкою дерев у захисних насадженнях лінійного типу. Потім організували перевезення та подальше зберігання з метою продажу незаконно отриманої деревини.

Своїми злочинними діями ділки завдали державі збитків на суму понад 1 млн грн. Прокуратура заявила цивільний позов до обвинувачених з метою відшкодування заподіяної шкоди.

Фігурантам загрожує до 7 років позбавлення волі.

Прокурори Луцької окружної прокуратури у судовому порядку витребували із приватної власності у власність держави земельної ділянки лісового фонду площею 1 га та вартістю понад 7 млн грн у Луцькому районі. Фахівці з’ясували, що початково вона  перебувала в користуванні державного підприємства "Ківерцівське лісове господарство", а пізніше була безпідставно віднесена до земель сільськогосподарського призначення, передана в комунальну, а згодом – у приватну власність.

Господарський суд Волинської області задоволив два позови Ковельської окружної прокуратури про витребування у власність держави земельних ділянок лісогосподарського призначення вартістю понад 11 млн грн.

Прокурори з'ясували, що землі, які перебували у користуванні державного лісогосподарського підприємства, неправомірно інвентаризували як землі сільськогосподарського призначення та передали у комунальну власність. Суд повернув їх державі.

ЕкоПолітика чи не щодня повідомляє про незаконні порубки дерев у різних областях України. Майже всі вони здійснюються організованими злочинними групами, до складу яких входять посадові особи лісництв. Так, 4 липня ми розповідали про злочинну групу, яка за сприяння посадовців незаконно вирубала дерев на 7 млн грн на території Маневицького та Колківського лісових господарств, що на Волині.

1 липня ЕкоПолітика повідомляла одразу про дві справи про незаконну вирубку лісу на 5,2 млн грн, які ДБР передала до суду: перша – щодо посадовця одного з лісових господарств на Закарпатті, який завдав шкоди на 1,5 млн грн, друга – щодо лісничого та двох майстрів лісу Берегометського лісомисливського господарства, які спричинили збитки державі на майже 3,7 млн грн.

Наприкінці червня ми інформували, що у зоні відчуження ЧАЕС державне підприємство проводило суцільні “санітарні рубки” без застосування процедури оцінки впливу на довкілля. Тут незаконно зрубали лісу на майже 120 млн грн.

Всі ці факти змушують сумніватися у ефективності лісової реформи, яка триває вже понад рік.

Раніше ми підготували матеріал, який констатує, що результатом проведення лісової реформи наразі є централізація корупції та збільшення рубок лісу в рази.

Проєкти нових нормативно-правових актів, які з’являються, також не дають надію на покращення ситуації. Так, новий законопроєкт №9516 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах” у разі його прийняття дозволить вирубувати ліси з рентабельністю 2400%.

А уряд своєю постановою № 454 “Деякі питання ведення лісового господарства у період дії правового режиму воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. №724” може перетворити рубки переформування на спосіб масової заготівлі товарної деревини.

Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн
Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років