Проєкт українського НВВ2 має містити 3 важливих моменти — EBA shutterstock

Проєкт українського НВВ2 має містити 3 важливих моменти — EBA

Зоряна Бердник

Зокрема, потрібно внести до проєкту НВВ2 "дорожню карту" з планованих механізмів державної підтримки бізнесу

В Європейській бізнес-асоціації (EBA) вважають, що проєкт Другого національно визначеного внеску України повинен передбачати три важливих компоненти.

Про пропозицію експертів EBA повідомили на сайті асоціації.

На думку представників бізнес-спільноти, проєкт НВВ2 має відобразити такі моменти:

1. Встановлення коридору зниження викидів на рівні 40-45% за умови залучення не менш ніж 15-20 млрд доларів інвестицій на заходи з декарбонізації

За попередніми оцінками експертів, на реалізацію цілей із декарбонізації потрібно не менш як 20 млрд доларів інвестицій, які будуть спрямовані суто на екомодернізацію та на здійснення заходів із декарбонізації.

Тож встановлена у НВВ2 кліматична амбіція не має стримувати можливі темпи економічного зростання України. Тому бізнес пропонує відобразити ціль у вигляді коридору зниження викидів парникових газів від 40 до 45% до 2030 року, тобто на 60-55% від рівня 1990 року за умови надходження 15-20 млрд доларів сукупних інвестицій на модернізацію та декарбонізацію.

2. Окремі розрахунки секторальних інвестицій, необхідних для реалізації заходів із декарбонізації

Відповідно до проєкту НВВ2, сума потрібних для впровадження НВВ2 капітальних інвестицій дорівнює 102 млрд євро до 2030 року.

В асоціації вважають за необхідне надати окремі розрахунки інвестицій, необхідних на здійснення заходів з декарбонізації у кожному із секторів, зокрема таких секторів, як: енергетика, промисловість, сільське господарство тощо.

3. Внесення планованих механізмів державної підтримки суб’єктів господарювання на шляху до декарбонізації

Як зазначено у проєкті НВВ2, поточний фінансовий стан України вимагає мобілізації значної кількості кліматичного фінансування як державного, так і приватного, що сприятиме економічному зростанню. Однак у поточній редакції проєкту НВВ2 вказано лише про необхідність залучення міжнародного фінансування.

До того ж не визначеними залишаються механізми залучення коштів, зокрема як планується залучати донорську та технічну міжнародну допомогу, механізм розподілення коштів тощо.

Бізнес наголошує, що залучення тільки приватного капіталу буде не досить і важливу роль відіграватиме стимулююча політика держави. Йдеться про розблокування механізмів надання державної підтримки суб’єктам господарювання шляхом затвердження критеріїв для здійснення заходів з охорони навколишнього природного середовища, що передбачено Законом України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" №1555-VII.

Окрім того, важлива й реформа екологічного оподаткування в частині його цільового використання. Зокрема, компанії-члени Асоціації звертають увагу на необхідність надання можливості підприємствам повертати до 70% від загальної нарахованої суми екологічного податку для здійснення заходів з екомодернізації.

Також нічого не сказано про створення фондів із декарбонізації, визначення джерел і механізмів їх наповнення. Важливо, щоб фонд із декарбонізації мав окрему статтю видатків на технічну модернізацію, енергоефективне обладнання тощо, а також щоб він наповнювався не лише коштом відрахувань платників податків, а й коштом міжнародних надходжень.

Тому, стверджують в EBA, важливо внести до проєкту НВВ2 "дорожню карту" з планованих механізмів державної підтримки бізнесу в частині реалізації заходів із декарбонізації.

Раніше ЕкоПолітика писала, що ПАТ "Донбасенерго" закликало Кабінет міністрів і Міністерство захисту довкілля розробити "дорожню карту" виконання проєкту Другого національного внеску (HBB2).

Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції