ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

Катерина Бєлоусова

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

Голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Смаль зауважив, що процедура з оцінки впливу на довкілля (ОВД) для лісогосподарської галузі неефективна та дороговартісна, та не дозволяє оперативно заготовлювати деревину на пошкоджених вітром чи вогнем ділянках.

Окрім того, лісгоспи в середньому витрачають 500 тисяч гривень на проведення ОВД, яка може тривати роками, та десятки мільйонів гривень на післяпроєктний моніторинг, повідомляє Смаль у Facebook.

Він підкреслив, що поки триває процедура ОВД згорілий або поламаний ліс може роками просто "стояти", а лісівники в цей час розроблятимуться сусідні здорові ділянки. Тобто чинні норми не допомогають зберегти природу і затягують реагування на її відновлення. Адже на місці згорілого лісу висадити нові дерева без ОВД неможливо.

Замість посилення відновлення постраждалих від вітроломів та пожеж лісів, лісгоспи витрачають час та значні ресурси на розробку і складання звіту. 

“Дуже важко пояснити колегам-європейцям, що ми маємо заплатити після лісової пожежі приватній організації кілька сотень тисяч гривень для отримання висновку з ОВД, який підтвердить, що горільник можна розробити, а на його місці висадити здоровий ліс”, – сказав він.

За його словами Україні потрібно відновлювати сотні тисяч гектарів лісів, зокрема, втрачених внаслідок бойових дій та змін клімату, що потребуватиме значних витрат. Це призводить до:

  • посилення негативного впливу на екосистему;
  • значних економічних втрат – неефективно витрачених державних коштів;
  • соціальної напруги, адже громади не розуміють чому лісівники не наводять лад у пошкоджених частинах лісу.

Смаль також наголосив на монополізації і відсутності прозорого ринку послуг з проведення процедури ОВД.

За словами народної депутатки Ольга Василевської-Смаглюк, протягом функціонування процедури ОВД, тобто з 2018 року, державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на її проведення.

Народний депутат та член парламентського екологічного комітету Олександр Матусевич зауважив, що законопроєкт №9516 "Про ефективне управління лісами на основі ведення лісового господарства" прибирає ОВД при проведенні санітарних рубок, окрім заповідних територій.

“Ця норма не є логічною, адже санітарна рубка через довгий час після пожежі або виявлення враженням шкідниками втрачає сенс. Деревина вже зіпсована”, – сказав він додавши, що лісівники не хочуть витрачати ресурси і згарища можуть "стояти” роками, замість оперативної висадки молодого лісу.

Як відомо, законопроєкт №9516 зареєстрували у вересні 2023 року і він досі не пройшов перше читання у Верховній Раді.

Нагадаємо, президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок заявила, що  в Україні процедура оцінки впливу на довкілля (ОВД) не виконує своєї функції повною мірою та не сприяє покращенню здоровʼя довкілля, попри більш жорсткі ніж в ЄС норми. На її думку, процедура стала інструментом тиску на бізнес.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) назвали 5 критичних прогалин у проведенні процедури з оцінки впливу на довкілля в Україні, що не відповідають європейським нормам та ускладнюють роботу інвесторів.

Читайте також
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості