Екологи назвали "національні особливості" ОВД в Україні shutterstock

Екологи назвали "національні особливості" ОВД в Україні

Катерина Бєлоусова

Висновок з ОВД в Україні – це дозвіл відносно 115 видів діяльності

Президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок назвала 5 критичних прогалин у проведенні процедури з оцінки впливу на довкілля в Україні, що не відповідають європейським нормам та ускладнюють роботу інвесторів.

Про те, як привести у відповідність міжнародний інструмент з прийняття управлінських збалансованих рішень вона розповіла на заході “Школа зеленої демократії” у Кривому Розі, повідомляє Офіс сталих рішень.

Циганок наголосили, що однією із головних засад управління є ключові показники ефективності (КРІ) кожного з процесів. Це передбачає постійний моніторинг результативності та оцінку досягнення бажаних результатів. 

Серед “національних особливостей” ОВД в Україні вона назвала:

  • жорсткіше ніж в ЄС регулювання господарської діяльності, адже ОВД поширюється не лише види планованої діяльності, передбачені Додатком І до Директиви 2011/92/ЄС, а й види діяльності, передбачені Додатком ІІ. А також види діяльності, які не передбачені цими додатками.

“Наслідок: Висновок з ОВД в Україні – це не один дозвільний документ відносно однієї господарської діяльності. Це дозвіл відносно 115 видів діяльності, передбачених ч.2 і ч. 3 ст. 3 Закону "Про оцінку впливу на довкілля", зокрема щодо їхньої зміни, переоснащення, перепрофілювання, розширення тощо”, – йдеться у повідомленні.

  • критерії необхідності здійснення ОВД суттєво розширені, порівняно з вимогами європейських конвенцій і директив. Європейські норми передбачають ОВД лише для великих родовищ, виробничих об’єктів та іншої діяльності, яка дійсно суттєво може впливати на довкілля або розташовані в екологічно вразливих місцях;
  • скринінг та скоупінг – в Україні відсутні прописані вимоги стосовно питань, які необхідно розглянути під час екологічної оцінки тої чи іншої діяльності;
  • практика відмови у видачі висновку, що суперечить положенням Директиви;

В повідомленні пояснили, що уповноважений орган видає висновок з ОВД, яким визначає допустимість або обґрунтовує недопустимість планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження. Однак Директива передбачає не відмову у видачі висновку, а встановлення екологічних умов її провадження, у випадку недопустимості.

  • закон “Про оцінку впливу на довкілля” дає значні повноваження експерту, однак немає довіри до об'єктивності та фаховості таких висновків.

Циганок підкреслила, що для приведення українського ОВД у відповідність до європейського після перемоги потрібно:

  • переглянути та привести у відповідність до європейських критерії, згідно з якими визначається необхідність проходження процедури ОВД. Залучити профільних фахівців відповідних галузей;
  • розробити систему скоупінгу (визначення обсягу досліджень);
  • розпочати роботу з розроблення методик прогнозування впливу на довкілля, які відсутні (наприклад з розрахунку обсягів утворення відходів);
  • встановити відповідальність за невидачу висновку з ОВД, з порушенням вимог нормативних актів;
  • провести аналіз змісту виданих висновків з ОВД прибрати з висновків абсолютно нічим необґрунтовані екологічні умови.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс зміни до Критеріїв визначення планованої діяльності, які не підлягають оцінці впливу на довкілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) заявили, що для залучення іноземних інвестицій в галузь надрокористування в Україні потрібно ввести чесні правила з продажу спеціальних дозволів.

Теги: ,
Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості